IZBJEGLIČKA KRIZA

STOTINE MIGRANATA KRENULE IZ BOSNE U HRVATSKU BiH policija ih zaustavila, ali upozorava: 'Ne možemo spriječiti njihov dolazak'

 
 Ranko Šuvar / CROPIX

Blizu 200 migranata bez valjanih dokumenata zaustavljeno je danas u pokušaju prelaska granice BiH s Hrvatskom na graničnom prijelazu Maljevac u Velikoj Kladuši, saznaje Klix.ba.

Na terenu su i pripadnici hrvatske policije, a teren nadlijeće i helikopter. Kako su nam potvrdili iz Granične policije BiH, promet preko graničnog prijelaza se odvijao nesmetano. Migranti se bili na udaljenosti od gotovo 200 metara od graničnog prijelaza.

"Prema zadnjim informacijama, migranti se polako u grupama vraćaju prema kampu Trnovi gdje su i bili smješteni", kazala je Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK.

Policija Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini nema ovlasti spriječiti dolazak ilegalnih migranata na to područje, no poziva vlasti na državnoj razini na poduzimanje učinkovitih mjera kako bi se njihovo kretanje po zemlji kontroliralo te kako bi ih se smještalo u odgovarajuće prihvatne centre, priopćili su u ponedjeljak iz sjedišta županijskog ministarstva unutarnjih poslova reagirajući na sve intenzivnije prosvjede građana Bihaća.

Prosvjedi građana u Bihaću, koji strahuju zbog pogoršanja sigurnosnog stanja u tom gradu i regiji prouzročenog sve većim prilivom migranata, započeli su u subotu, nastavljeni u nedjelju, a novi su zakazani za ponedjeljak i sve iduće dane dok se ne počnu provoditi mjere kojima će se vratiti sigurnost na ulice tog grada.

Prosvjednici su od policije proteklog vikenda zatražili da zabrani dolazak novih migranata na područje Unsko-sanske županije s obzirom da ih tamo već boravi nekoliko tisuća, a ni za njih nema odgovarajućih uvjeta za smještaj.

Dodatni je razlog za prosvjede povećani broj incidenata u koje su uključeni migranti, a iz MUP-a su potvrdili kako su do sada registrirali više od 50 kaznenih djela koje su oni prouzročili.

Iz županijskog MUP-a na zahtjeve prosvjednika su se očitovali podsjećanjem kako postojeći Zakon o strancima i Zakon o azilu jamči slobodu kretanja registriranim tražiteljima azila ili izbjeličkog statusa pa im nije moguće bilo kakvom mjerama prisile zabraniti odlazak u neki dio zemlje.

Dodali su kako su ipak od Ministarstva sigurnosti BiH zatražili poduzimanje mjera čiji bi cilj bio rasporediti ravnomjerno teret migrantske krize na sve dijelove zemlje i kako bi ovo prestao biti isključivi problem Unsko-sanske županije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić proteklog je vikenda najavio kako bi ovog tjedna trebalo biti dovršeno opremanje centra za smještaj migranata u vojarni "Ušivak" u okolici Sarajeva.

Najavio je kako će tamo biti premješteni svi migranti koji sada borave u različitim dijelovima zemlje u improviziranim naseljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. siječanj 2023 07:18