U HRAMU U TOKIJU

Stotine odaju počast Abeu: ‘Njegovo nasljeđe živjet će i rezultirati prosperitetnijim Japanom‘

U utorak će se održati privatni sprovod najdugovječnijeg japanskog premijera koji je podnio ostavku 2020.

odavanje počasti Shinzu Abeu

 Philip FONG/AFP

Brojni ožalošćeni pristižu u ponedjeljak u hram u Tokiju kako bi odali počast bivšem japanskom premijeru Shinzu Abeu čije je ubojstvo zasjenilo izbornu pobjedu vladajuće stranke kojom je dominirao.

Aktualni premijer Fumio Kishida, koji ima priliku učvrstiti vlastitu moć nakon uspjeha na izborima u nedjelju, i američka ministrica financija Janet Yellen bili su među stotinama prisutnih na odavanju počasti Abeu, tri dana nakon što je ubijen na predizbornom skupu. U utorak će se održati privatni sprovod Abea, najdugovječnijeg japanskog premijera koji je podnio ostavku 2020.

"Prisutan je dubok osjećaj tuge zbog njegova gubitka", rekla je Yellen novinarima.

"Premijer Abe bio je vizionarski vođa i ojačao je Japan. I znam da će njegovo nasljeđe živjeti i rezultirati prosperitetnijim Japanom", dodala je.

Dok se zemlja pokušava pomiriti s ubojstvom, vlasti nastavljaju istragu osumnjičenika, 41-godišnjeg Tetsuyja Yamagamija, koji je uhićen na mjestu događaja u Nari, u zapadnom Japanu.

image

odavanje počasti Shinzu Abeu

Philip FONG/AFP

Policija prefekture Nara priopćila je u ponedjeljak da im je osumnjičenik rekao kako je ujutro dan prije pucnjave testirao oružje, očito vlastite izrade, upotrijebljeno za napad na Abea ispred zgrade u prefekturi Nari.

Osumnjičenik je rekao policiji da je mjesecima planirao napad, optužujući bivšeg premijera za veze s vjerskom skupinom koju krivi za financijsku propast svoje majke, prema japanskim medijima.

Tmurna pobjeda

Vladajuća konzervativna koalicija pod vodstvom Kishidine Liberalne demokratske stranke (LDP) povećala je svoju većinu u gornjem domu parlamenta, ali je raspoloženje u središnjici LDP-a bilo tmurno umjesto slavljeničkog.

Zločin je šokirao zemlju u kojoj je oružano nasilje iznimno rijetko pokrenuvši val žalosti, koji uključuje posjet američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena u ponedjeljak koji je izrazio sućut u ime predsjednika Joea Bidena.

"Dijelim s našim japanskim kolegama osjećaj gubitka i šoka koji svi osjećamo - povezani ljudi osjećaju - zbog ove užasne tragedije", rekao je Blinken na kraju kratkog zaustavljanja, tijekom kojega se sastao s Kishidom.

image

odavanje počasti Shinzu Abeu

Philip FONG/AFP

Kishida, Yellen i američki veleposlanik u Japanu Rahm Emanuel bili su među stotinama dužnosnika i obitelji koji su u ponedjeljak krenuli na bdijenje u tokijski hram Zojoji, gdje je ležalo tijelo bivšeg premijera. Crne limuzine, uključujući nekoliko njih s diplomatskim tablicama, dovezle su ožalošćene. Dio hrama bio je otvoren i za građane koji su se okupili kako bi položili cvijeće.

"Jako sam tužan što je premijer koji se posvetio Japanu umro na ovaj način", rekao je Naoya Okamoto, 28-godišnji građevinar.

"Bio je premijer koji je svijetu još jednom pokazao snažan Japan", dodao je.

Utjecaj u LDP-u

Abe je ostao utjecajan u LDP-u i nakon što je zbog lošeg zdravlja podnio ostavku na poziciji premijera 2020.

LDP i njegov mlađi partner Komeito osvojili su 76 od 125 mjesta u domu, u odnosu na prethodnih 69. Sam LDP osvojio je 63 mjesta, u odnosu na 55, čime je osvojio većinu mandata za koje je bio neizvjestan ishod izbora, iako sam nije uspio dobiti jednostavnu većinu.

image

odavanje počasti Shinzu Abeu

ANDI/AFP

Budući da izbori nisu zakazani za sljedeće tri godine, Kishida je dobio neuobičajeno veliki prostor za pokušaj provedbe ambicioznog programa koji uključuje povećanje potrošnje za obranu i reviziju japanskog pacifističkog ustava - dugogodišnji Abeov san.

Abe je vodio najveću frakciju unutar LDP-a, a analitičari kažu da bi njegova smrt mogla potaknuti potencijalna stranačka previranja koja bi mogla dovesti u pitanje Kishidinu kontrolu.

Na pitanje o reviziji ustava, Kishida je u nedjelju navečer rekao da će se usredotočiti na sastavljanje nacrta zakona o kojemu će se raspravljati u parlamentu.

"Dobili smo od glasača snagu za stabilnu vladu ove nacije", rekao je Kishida na konferenciji za medije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 05:30