PRODEMOKRATSKI PROSVJEDNICI

Stotine okupljenih obilježava godišnjicu prosvjeda u Hong Kongu

 AFP

Stotine prosvjednika okupilo se u utorak u središnjem Hong Kongu kako bi obilježili godišnjicu najvećih prodemokratskih prosvjeda, ponovno potaknutih planom kineskih vlasti o uvođenju zakona o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong.

Prosvjednici su izašli na ulice usprkos zabrani okupljanja više od osam ljudi zbog koronavirusa. Nije ih spriječila ni velika prisutnost policije koja vrši pretrese na onima koji prolaze tim područjem.

Njemačka agencija Dpa prenosi kako je policija u dijelovima grada nad prosvjednicima koristila suzavac, te da ih je upozorila da riskiraju uhićenje zbog neovlaštenog okupljanja.

Više od milijun prosvjednika je 9. lipnja 2019. izašlo na ulice kako bi iskazali nezadovoljstvo prijedlogom zakona koji je trebao omogućiti izručenja u središnju Kinu u kojoj sudovima upravlja Komunistička partija.

Vlada je kasnije povukla taj zakon, no i dalje traje zabrinutost da Peking guši slobode te bivše britanske kolonije.

Čelnica Hong Konga Carrie Lam je u utorak upozorila da si grad ne može priuštiti „još kaosa“.

„Svi smo svjesni teškoća kroz koje smo prošli protekle godine, a zbog takvih ozbiljnih situacija imamo dodatnih problema s kojima se moramo nositi“, rekla je Lam na tjednoj konferenciji za medije.

„Moramo naučiti iz pogrešaka. Želim da svi zastupnici nauče iz pogrešaka – da Hong Kong više ne može podnijeti takav kaos“.

Prošle je godine na prosvjedima uhićeno više od 9 tisuća ljudi, starih između 11 i 84 godina, objavila je policija u ponedjeljak. Više od 600 njih optuženo je za izazivanje nemira.

Joshua Wong

Istaknuti prodemokratski aktivist Joshua Wong rekao je da je svijet svjedočio „pogoršanju situacije u Hong Kongu jer Peking učvršćuje svoj stisak nad slobodama grada“.

„Čvrsto sam uvjeren da će stanovnici Hong Konga pronaći načine za pružanje otpora“, napisao je na Twitteru.

„Nadam se i da će svijet stati uz Hong Kong i zaštititi grad od neuspjeha“.

Washington je objavio kako će ukinuti posebni tretman Hong Konga u SAD-u jer se čini da više nije dovoljno autonoman. Europska unija, Velika Britanija i drugi izrazili su zabrinutost oko novog prijedloga zakona o sigurnosti, dok Peking upozorava inozemne aktere da se ne miješaju u njezina unutarnja pitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:50