ŠOKANTNO OTKRIĆE

Stotine pripadnika Katoličke crkve u zadnjih 80 godina seksualno je zlostavljalo više od 900 maloljetnika

Brojevi se odnose samo na slučajeve kojih je Crkva postala svjesna otkad je 2019. otvorila urede za prijavljivanje zlostavljanja

Ilustrativna fotografija

 Josep LAGO/AFP

Španjolska Katolička Crkva objavila je da je 728 njenih pripadnika između 1945. i 2022. seksualno zlostavljalo najmanje 927 maloljetnika.

„Danas nije dan za samodopadnost. Utvrđujemo da su članovi ove Crkve povrijedili druge članove u njihovoj ranjivosti i nevinosti“, rekao je u četvrtak glavni tajnik Španjolske biskupske konferencije, predstavljajući izvješće o tom pitanju.

Ovaj broj nije konačan jer crkveni centri za žrtve i dalje nastavljaju s radom, stoji u izvješću.

„Osjećamo bol i sram, a danas je dan kad smo jasni oko puta koji i dalje moramo prijeći kako bi stali na kraj pošasti seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi u Španjolskoj“, rekao je glavni tajnik.

Novine El Pais pišu da se ti brojevi odnose samo na slučajeve kojih je Crkva postala svjesna otkad je 2019. otvorila urede za prijavljivanje zlostavljanja.

Biskupi i dalje ne odgovaraju na upite o tome koliko slučajeva im je bilo poznato prije toga, piše španjolski medij.

El Pais žrtvama seksualnog nasilja u Katoličkoj Crkvi od 2018. pruža priliku da ga prijave putem interneta, a od tad je to učinilo 1957 ljudi.

U izvješću Crkve piše kako su 99 posto zlostavljača muškarci, kao i 82,62 posto žrtava.

Od 728 počinitelja, 378 su bili pripadnici svećenstva, dok su ostali bili pripadnici redovničkih redova koji nisu zaređeni ili laici.

Samo trećina zlostavljača i dalje je živa, a 80 posto slučajeva dogodilo se prije 2000. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2023 19:15