NAPETOSTI

STOTINE PROSVJEDNIKA OPET NA ULICAMA LIBANONA Kritiziraju nemoć vlade da se nosi s gospodarskom krizom

 Mikhail Alaeddin / Sputnik / Profimedia

U Libanonu je više stotina prosvjednika u subotu opet izašlo na ulicu u središtu Bejruta kritizirajući nemoć vlade da se nosi s gospodarskom krizom, pri čemu su se sukobili s pristašama šijitskog pokreta Hezbollaha.

Prosvjede na Trgu mučenika pratili su okršaji prosvjednika i redarstvenih snaga koje su upotrijebile suzavac.

Ozlijeđeno je 48 ljudi, među kojima je 37 pružena pomoć na mjestu događaja, objavio je libanonski Crveni križ.

Subotnji skup je prvi otkako su vlasti počele popuštati karantenu uvedenu sredinom ožujka radi suzbijanja širenja novog koronavirusa. U Libanonu su u listopadu 2019. održani neviđeni prosvjedi protiv političke klase koju optužuju za korupciju i nesposobnost.

Tijekom večeri u prijestolnici se čula pucnjava između stanovnika sunitske četvrti, uporišta bivšeg premijera Saada Haririja i susjedne šijitske četvrti, uporišta stranke Amal, rekao je izvor u sigurnosnoj službi.

Raspoređena je vojska koja je uspostavila red, izvijestila je državna agencija ANI, rekavši da su dvije osobe ranjene.

U Tripoliju, na sjeveru, prosvjednici su kamenjem gađali policiju koja je uzvratila suzavcem i gumenim metcima, javila je novinarka agencije France Pressea.

Još tijekom dana napetosti su bile pojačane u Bejrutu. Neki prosvjednici su pozivali na razoružavanje Hezbollaha.

Prosvjednici i pristaše moćnog šijitskog pokreta koji su došli iz susjedne četvrti međusobno su se gađali kamenjem, ali vojska ih je razdvojila, javio je fotograf France Pressea.

"Šijit, šijit", izvikivali su pristaše Hezbollaha među kojim su neki nosili žutu zastavu pokreta.

Hezbollahovo oružje jedan je od razloga nesloge među političkom klasom. Šijitska skupina je jedina organizacija koja nakon građanskog rata (1975. - 1990.) nije predala oružje.

"Ne Hezbollahu, ne njegovu oružju", moglo se pročitati na transparentu koji je nosila Sana, 57-godišnja prosvjednica iz Nabatije, na jugu. "Oružje može imati samo vojska", rekla je.

U prosvjedima sudjeluju raznorodne skupine koje ističu različite gospodarske i društvene zahtjeve a neke traže i prijevremene parlamentarne izbore.

"Za vladu koja suzbija, a ne štiti korupciju", pisalo je na jednom transparentu.

Većina prosvjednika nosila je masku zbog epidemije koronavirusa.

Blizu Trga mučenika, na početku ulice koja vodi k parlamentu, prosvjednici koji su redarstvenike gađali kamenjem i razbijali izloge, rastjerani su suzavcem.

Prosvjednici su u središtu grada palili kontejnere za smeće a potiskivala ih je interventna policija čvrsto zbivši redove.

"Prosvjedujemo za naša prava, za medicinsku skrb, školovanje, posao, temeljna prava koja su čovjeku potrebna za život", rekla je za AFP Christina, 21-godišnja studentica.

U pobuni koja je počela 17. listopada 2019., stotine tisuća Libanonaca su izašle na ulicu kako bi izrazile svoje nezadovoljstvo.

Pod pritiskom ulice početkom godine je formirana nova vlada, ali to nije dalo rezultata.

Vlasti su krajem travnja donijele plan gospodarskog oporavka i počele pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o financijskoj pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:05