VELIKI PROSVJED

Stotine prosvjedovale zbog otpuštanja gvatemalskog borca protiv korupcije

Sandoval koji je vodio specijalizirani ured tužiteljstva za borbu protiv nekažnjivosti, pobjegao je u subotu preko granice
Prosvjed u Gvatemali
 Johan Ordonez/AFP

Stotine građana Gvatemale prosvjedovalo je u subotu ispred predsjedničke palače zbog otpuštanja borca protiv korupcije Juana Francisca Sandovala koji je pobjegao iz zemlje zbog vlastite sigurnosti nakon što je smijenjen s dužnosti tužitelja.

Sandoval koji je do petka vodio specijalizirani ured tužiteljstva za borbu protiv nekažnjivosti (FECI), pobjegao je rano u subotu preko salvadorske granice, rekao je gvatemalski pučki pravobranitelj Jordan Rodas.

Odluka je donesena kako bi mu se spasilo život, rekao je Rodas Reutersu.

Sandoval je nekoliko sati prije napuštanja zemlje rekao na konferenciji za novinare da će osporiti nezakonito otpuštanje. Prozvao je pritom državnu odvjetnicu da je od njegove agencije tražila da zatraži dopuštenje za istragu bilo kojeg slučaja koji se odnosi na vladu.

Za sebe je rekao da je posljednji u nizu tužitelja koji zbog traženja istine i pravde trpi posljedice.

Vlada je, međutim u subotu kategorički odbacila sve njegove prozivke.

FECI je izvorno osnovan radi provođenja istraga pod vodstvom Međunarodnog povjerenstva protiv nekažnjivosti (CICIG) koje podržava UN ali je protjerano iz zemlje 2019. godine.

Otpuštanje Sandovala otvara pitanja s kojima se suočava vlada američkog predsjednika Joe Bidena u suzbijanu korupcije u Srednjoj Americi čije se nekažnjavanje smatra pokretačem migracija.

Bivši američki veleposlanik u Gvatemali Stephen McFarland napisao je na Twitteru da je Sandoval otpušten zbog prevelike učinkovitosti u borbi protiv organiziranog kriminala i njegove povezanosti s političarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. veljača 2024 16:46