KAOS U IZRAELU

Stotine tisuća na ulicama zbog reforme, a pobuna sad stiže i iz neočekivanog smjera: ‘Bojkotiramo vojne vježbe!‘

Novoj ultrakonzervativnoj izraelskoj vladi vrši sve snažniji pritisak da odustane o kontroverznog prijedloga

Prosvjed u Izraelu

 Jack Guez/Afp

Stotinama tisuća Izraelaca, koliko ih na ulicama Tel Aviva već tjednima neumorno prosvjeduje protiv kontroverznog prijedloga novog-starog premijera Benjamina Netanyahua o reformi pravosuđa, podrška je počela pristizati i s druge strane Atlantskog oceana, čime se novoj ultrakonzervativnoj izraelskoj vladi vrši sve snažniji pritisak da odustane od koraka kojim bi se narušila trodioba vlasti u toj zemlji. Naime, radikalno desna vlada predstavila je prijedlog reforme pravosuđa kojim bi se premijeru omogućilo da putem većine u Knessetu, izraelskom parlamentu, postavlja suce i ulaže veto na odluke Vrhovnog suda.

Sabotaža

Cijeloj priči dodatnu komponentu daje i činjenica da se protiv Netanyahua, najdugovječnijeg premijera Izraela, vode brojni sudski procesi zbog sumnje na korupciju, zbog čega se odaje dojam da se čelnik vlade na taj korak odlučio kako bi sabotirao svoje slučajeve. I dok Netanyahu sa svojim simpatizerima tvrdi da je riječ o "demokratizaciji pravosuđa", jer bi se njome spriječilo da suce postavlja birokratska elita koja ni sama nema demokratski legitimitet, sve brojniji kritičari aktualne vlade upozoravaju kako bi se tim potezom drastično smanjila neovisnost pravosuđa u korist jačanja izvršne grane.

Prema posljednjim rezultatima ispitivanja javnog mnijenja, koji su objavljeni u veljači 2023., čak 66 posto Izraelaca protivi se dotičnoj reformi. Prijedlog ultrakonzervativne vlade naišao je na gotovo jednoglasnu osudu prominentnih američkih Židova koji su do sada Izrael smatrali svojevrsnim primjerom uspješne demokracije na Bliskom istoku.

Michael Bloomberg, bivši gradonačelnik New Yorka i dugogodišnji apologet izraelske politike na Bliskom istoku, u svojoj je kolumni za NYT upozorio da "Netanyahu Izrael ovakvim načinom vladavine vodi u propast" te je građane pozvao na pružanje otpora. Otvoreno pismo izraelskom premijeru poslalo je i Židovsko udruženje Sjeverne Amerike, neprofitna organizacija koja godišnje u dobrotvorne svrhe prikupi čak 3 milijarde dolara, a koja do sada nikada nije željela direktno komentirati izraelsku politiku.

Čak 80 zastupnika Demokratske stranke Zastupničkog doma ovoga je četvrtka potpisalo peticiju kojom od predsjednika Joea Bidena traže da "svim raspoloživim sredstvima pokušaju spriječiti vladu u Izraelu da naruši demokratske institucije", podsjetivši ga kako je jedno od glavnih predizbornih obećanja njegove administracije bila "zaštita demokratskih vrijednosti diljem svijeta".

Pobuna

Vrijedi napomenuti kako su se prosvjedima protiv prijedloga reforme pravosuđa pridružili i bivši visoki dužnosnici Mossada te brojni rezervisti izraelske vojske, što je posebno zabrinulo čelnike obrane države koja zbog geopolitičkog položaja uvijek mora biti pripravna na sukob. Naime, pobuna je ponajviše zavladala među pilotima rezervistima koji su najčešće i egzekutori zračnih napada na Siriju i pojas Gaze, zbog čega vojno vodstvo upozorava da bi moglo doći do narušavanja nacionalne sigurnosti, ali i operativne spremnosti izraelske vojske. "Uznemireni zbog reforme koju aktualna vlada pokušava progurati, odlučili smo bojkotirati današnje vojne vježbe iako nastavljamo služiti Židovima i demokratskoj državi Izrael" stoji u otvorenom pismu izraelskih pilota.

U međuvremenu nastavljaju ključati napetosti između Izraelaca i Palestinaca. Ulje na vatru tenzijama koje su počele tinjati početkom 2023., nakon što su izraelske snage ubile i ozlijedile Palestince na Zapadnoj obali, dodao je novi ministar financija Bezalel Smotrich, koji je sam sebe okarakterizirao kao "fašističkog homofoba".

Nasilje koje je eskaliralo u palestinskom gradu Hawari Smotrich je komentirao izjavom "da bi to mjesto trebalo biti sravnjeno sa zemljom", zbog čega ga je javno ukorio i sam premijer. Smotrich bi sljedećeg tjedna trebao prisustvovati konferenciji u Washingtonu, a američki mediji tvrde da postoje osnovane sumnje kako bi mu State Department mogao odbiti vizu, što bi bio potez bez presedana u do sada vrlo prisnim američko-izraelskim odnosima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:36