DRAMA U SARAJEVU

Stotine učenika iz više osnovnih škola evakuirano nakon što su u njih stigle dojave o bombama

Obavijest o postavljenim bombama policija je dobila elektroničkom poštom, a odnosi se na škole u četiri sarajevske općine

Ilustrativna fotografija

 ELVIS BARUKCIC/AFP

Stotine učenika iz više osnovnih škola u Sarajevu u srijedu je evakuirano nakon što su stigle anonimne dojave o bombama koje su tamo postavljene, potvrdila je lokalna polciija.

Obavijest o postavljenim bombama policija je dobila elektroničkom poštom, a odnosi se na škole u četiri sarajevske općine.

Odmah nakon toga svi učenici i nastavno osoblje su iz preventivnih razloga udaljeni iz škola, potvrdio je policijski glasnogovornik Mirza Hadžiabdić.

Na teren su upućeni timovi za protudiverzijsku zaštitu kako bi povjerili postoji li stvarna prijetnja.

Anonimne prijetnje bombama postale su učestala pojava u BiH, a u svim dosadašnjim slučajevima pokazale su se lažnima, no zbog toga trpi rad ustanova koje postanu meta takvih lažnih uzbuna.

Mete anonimnih prijetnji uz škole su najčešće sudovi odnosno zgrada u kojoj su sjedišta Županijskog i Općinskog suda u Sarajevu.

Kada su tim sudovima posljednji put 10. svibnja tri dana za redom upućene prijetnje bombom moralo je biti otkazano čak 670 sudskih ročišta.

"Sve to ima nesagledive posljedice na rad suda, ostvarenu normu sudaca, rad pisarni ali i na materijalne troškove kako suda, tako i stranaka u postupku", kazala je predsjednica sarajevskog općinskog suda Janja Jovanović komentirajući učestale prijetnje postavljenim bombama.

U Srbiji su također u posljednja dva mjeseca učestale dojave o bombama, poglavito u školama, ali i u drugim institucijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2022 15:02