NAKON PREDSJEDNIČKIH IZBORA

STOTINE UHIĆENE NA PROSVJEDIMA PROTIV 'NAMJEŠTENIH' IZBORA Brojne policijske snage zaustavile proteste, inače ilegalne u Kazahstanu

 
 Pavel Mikheyev / REUTERS

Policija u kazahstanskom najvećem gradu Almatiju stavljena je u stanje visoke pripravnosti tijekom noći, dok su se nastavili prosvjedi protiv predsjedničkih izbora koje mnogi smatraju namještenima, a stotine osoba je uhićeno, kazali su iz policije u utorak.

Glasanje u kojem je Kasim-Žomart Tokajev, suradnik moćnog bivšeg predsjednika Nursultana Nazarbajeva, potvrđen za predsjednika, izazvalo je niz prosvjeda, koji su inače rijetki u čvrsto kontroliranoj državi bogatoj naftom.

Skupovi su bili relativno mali, sa samo stotinama sudionika, no oni predstavljaju najveći izraz javnog nezadovoljstva od 2016. kada su prosvjedi prisilili vlasti da odgode planiranu zemljišnu reformu te natjerali nekoliko ministara da daju ostavke.

Police officers detain an opposition supporter during a protest against presidential election results, in Almaty, Kazakhstan, June 10, 2019. REUTERS/Pavel Mikheyev
Pavel Mikheyev / REUTERS

Ministarstvo unutarnjih poslova reklo je u utorak kako je oko 200 ljudi uhićeno u ponedjeljak, a njih 500 dan ranije, u prosvjedima koji su inače ilegalni u nekadašnjoj sovjetskoj republici, osim ukoliko ih odobri vlada.

Na ulicama Almatija u utorak se moglo vidjeti brojnije policijske snage, uključujući i nekoliko transportnih vozila Nacionale garde, parkiranih blizu mjesta na kojem je tijekom protekla dva dana bilo središte prosvjeda.

Police officers detain an opposition supporter during a protest against presidential election results, in Almaty, Kazakhstan, June 10, 2019. REUTERS/Pavel Mikheyev
Pavel Mikheyev / REUTERS

Vlasti krivnju svaljuju na Demokratski izbor Kazahstana (DVK), pokret koji predvodi bjegunac te bivši bankar i ministar Mukhtar Abljazov, koji živi u Francuskoj te redovito napada Nazarbajeva na društvenim mrežama, zbog čega kazahstanska vlada često blokira pristup Facebooku i Instagramu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:24