POLICIJA NA ULICI

Stotine uhićenih na prosvjedu u Hong Kongu, među njima i dvojica istaknutih aktivista

Na snimkama objavljenim na Twitteru vidi se kako policija privodi skupine prosvjednika
 Dale De La Rey/AFP

Policija je u nedjelju uhitila više stotina ljudi na prosvjedu u Hong Kongu protiv odgode izbora za zakonodavno vijeće tog grada i novog zakona o nacionalnoj sigurnosti koji je uvela Kina.

Policija je do 21 sat po lokalnom vremenu uhitila 289 prosvjednika, od kojih 270 zbog ilegalnog okupljanja.

Među uhićenima su najmanje dvojica istaknutih hongkonških aktivista, Figo Chan iz Građanskog fronta za ljudska prava i dugogodišnji zastupnik i aktivist Leung Kwok-hung.

Na snimkama objavljenim na Twitteru vidi se kako policija privodi skupine prosvjednika, od kojih jednu skupinu mladića prska suzavcem.

Prosvjednici su uzvikivali "Pet zahtjeva, niti jedan manje!" i tražili od Pekinga da oslobodi nedavno uhićenih 12-ro aktivista koji su pokušali brodom prebjeći na Tajvan.

Policija je rekla da uzvikivanje prosvjednih slogana predstavlja kršenje javnog reda i epidemioloških mjera.

Tijekom dana vlasti su upozoravali prosvjednike koji su uzvikivali zabranjene slogane i odbijali se razići da krše zakone o nacionalnoj sigurnosti a policija je na njih ispaljivala suzavac.

Čelnica Hong Konga, Carrie Lam, odgodila je na godinu dana izbore koji su se za zakonodavno vijeće u azijskom financijskom središtu trebali održati 6. rujna, navodeći kao razlog odgode porast slučajeva koronavirusa. Hong Kong je zabilježio 4879 slučajeva zaraze Covidom-19, a 94 osobe su umrle od te bolesti.

Ovaj potez bio je udarac prodemokratskoj opoziciji koja se nadala da će u vijeću osvojiti povijesnu većinu, gdje se samo pola mjesta bira izravno, a pola čine već izabrani članovi koji uglavnom podržavaju Peking.

"Danas je trebao biti naš izborni dan, moramo se usprotiviti kako bismo dobili svoje pravo glasovanja", rekla je 70- godišnja žena prezimena Wong koja je marširala s drugim prosvjednicima.

Izbori bi bilo prvo službeno glasovanje otkad je bivšoj britanskoj koloniji Peking nametnuo novi zakon o nacionalnoj sigurnosti u lipnju. Vlada inzistira na tome da nije bilo političkih motiva za odgodu.

Protuvladini prosvjedi smanjili su se ove godine uglavnom zbog ograničenja grupnih okupljanja, koja su uvedena kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, i zbog zakona o sigurnosti koji kažnjava postupke na koje Kina gleda kao na subverzivne, separatističke, terorističke ili koji su u dogovoru sa stranim silama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:01