PORTUGAL

Stotine vatrogasaca zajedno s lokalcima gase požar u parku prirode pored popularnog odmorišta

Požar je izbio u utorak poslijepodne u planinskom području koje je dio prirodnog parka Sintra-Cascais
 Patricia DE MELO MOREIRA/AFP

Uz pomoć lokalnog stanovništva, stotine portugalskih vatrogasaca od utorka gasi požar koji je zahvatio prirodni park u blizini popularnog odredišta za odmor Cascaisa, s jakim vjetrovima koji otežavaju napore.

Požar je izbio u utorak poslijepodne u planinskom području koje je dio prirodnog parka Sintra-Cascais, koji pokriva oko 145 četvornih kilometara zemlje i nalazi se zapadno od glavnog grada Lisabona.

Uz pomoć 189 vozila više od 600 vatrogasaca dovezeno je nakon izbijanja požara. Kanaderi su se također borili s plamenom, ali su morali prestati s radom kad je pala noć.

U jednom od sela zahvaćenih požarom, očajni lokalni stanovnici uzeli su stvari u svoje ruke pokušavajući zaštititi domove kantama vode i crijevima, dok su jaki vjetrovi raspirivali vatru.

"Sada se bojim da će doći do kuća", rekla je 34-godišnja Ines Figueiredo dok je dim ispunjavao zrak. "Pokušavamo pomoći koliko god možemo s kantama (vode)... ali to ne vrijedi puno."

Gradonačelnik Cascaisa Carlos Carreiras rekao je da su udari vjetra do 60 km/h najveći izazov i da je određeni broj ljudi evakuiran iz predostrožnosti.

"Vatrogasci čine što mogu", rekao je Miguel Medeiros, stanovnik koji je pomogao u borbi s plamenom. "Svima je teško".

Nijedna kuća još nije stradala, prema vlastima.

Podaci EU-a pokazuju da je Portugal, koji je dosad izbjegao toplinski val koji je uzrokovao smrt i razaranja diljem južne Europe, jedna od zemalja bloka koje su najteže pogođene požarima.

Ekstremni vremenski uvjeti u srpnju uzrokovali su pustoš diljem planeta, s rekordnim temperaturama u Kini, Sjedinjenim Državama i južnoj Europi koje su izazvale šumske požare, nestašice vode i porast broja prijema u bolnice zbog vrućine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:07