DAN SLOBODNIH BRADAVICA

STOTINE ŽENA U SUBOTU ĆE HODATI BEZ GRUDNJAKA Time daju podršku zapovjednici broda za spašavanje migranata koja je na sud došla 'neprilično odjevena'

Carola Rackete
 Guglielmo Mangiapane / REUTERS

Stotine žena obećale su da će u subotu hodati bez grudnjaka u znak solidarnosti s Nijemicom Carolom Rackete, zapovjednicom broda za spašavanje migranata na koju se obrušio talijanski tabloid jer se za svjedočenje na sudu nije pristojno odjenula.

Inicijativa #freenipplesday odgovor je na ogovaračko pisanje talijanskog tabloida Libero.

"Malo više pristojnosti ne bi bilo naodmet", napisao je prošli tjedan tabloid kada se 18. srpnja Rackete pojavila na sudu u gradu Agrigento na Siciliji na ispitivanju jer je probila blokadu i bez dopuštenja iskrcala na talijanskom otoku migrante spašene u moru.

"Pokažimo da imamo pravo ne nositi grudnjak i da nas se zbog toga ne bi trebalo shvaćati kao neobziljne", objavilo je na Facebooku pet žena inicijatorica prosvjedne akcije pod nazivom #freenipplesday (doslovce "dan slobodnih bradavica").

U srijedu do 3 sata poslije podne gotovo 300 osoba pridružilo se na događaju na Facebooku, a još 230 pokazalo je zanimanje.

Rackete, koja radi za humanitarnu organizaciju Sea-Watch, mogla bi biti osuđena bude li proglašena krivom u Italiji jer je iskrcala 40 migranata na Lampedusi 29. lipnja.

Njezin je čin podijelio javnost skrenuvši ponovno pozornost na podijeljenost Europe koja ne uspijeva godinama iznjedriti zajedničko stajalište prema priljevu migranata koji preko Sredozemnog mora bježe iz Afrike prema Europi.

Grupa krajnje ljevice GUE/NGL u Europskom parlamentu rekla je u srijedu da je "očarana" što će se Rackete obratiti odboru za unutarnje poslove 3. listopada. Na taj dan obilježit će se šest godina od tragedije u vodama otoka Lampeduse kada je u potonuću broda poginulo gotovo 370 migranata, u najsmrtonosnijoj nesreća novije europske povijesti.

Lider talijanske stranke krajnje desnice Matteo Salvini, koji je zauzeo oštro stajalište protiv migranata, u srijedu se narugao podršci žena bez grudnjaka.

"Zbilja mi nije jasno što neki ljudi imaju u glavama", objavio je pa dodao: "Zadnja mi je briga hodate li okolo noseći grudnjak, hlače ili minicu".

Rackete je tužila Salvinija za klevetu i za poticanje "ksenofobnih i mizoginih osjećaja" uperenih protiv nje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:27