DOŽIVIO JE PORAZ

STRACHE POKLEKNUO NAKON NIZA SKANDALA Osramoćeni austrijski desničar povlači se iz politike: 'Važno mi je izbjeći nanošenje daljnje štete stranci'

Heinz-Christian Strache
 Leonhard Foeger / REUTERS

Austrijski političar krajnje desnice Heinz-Christian Strache najavio je u utorak povlačenje iz politike, nakon što je Slobodarska stranka (FPOe) u nedjelju pretrpjela teški izborni poraz nakon niza skandala.

Pedesetogodišnji političar i jedan od vodećih europskih populista najavio je povlačenje uoči sastanka stranačkih lidera koji su htjeli predložiti njegovo isključenje.

FPOe je osvojio 16 posto glasova podrške na nedjeljnim parlamentarnim izborima, što je pad od gotovo 10 postotnih bodova.

Izbori su se održali četiri mjeseca nakon što su mediji objavili tajnu snimku zbog koje je Strache optužen za korupciju.

"Iz odanosti svojim pristašama, važno mi je izbjeći nanošenje daljnje štete Slobodarskoj stranci i spriječiti unutarnje podjele", rekao je Strache na konferenciji za medije u Beču.

Strache je u svibnju odstupio s funkcije potpredsjednika vlade i predsjednika Slobodarske stranke zbog takozvane Ibiza snimke.

Snimili su ga, naime, kako 2017. na Ibizi obećava velike poslove ženi koja mu se predstavila kao ruska donatorica.

Snimka je procurila u javnost u svibnju, što je dovelo do raspada koalicije i raspisivanja izbora za 29. rujna.

Strache je vodio stranku 14 godina, pretvorivši je u velikog igrača. Od 2008. stranka nikada nije dobila manje od 17 posto glasova.

Zbog snimke su pokrenute istrage protiv Strachea zbog moguće zloupotrebe moći i ucjene.

Dva tjedna pred opće izbore u Austriji, Slobodarska stranka izabrala je Norberta Hofera za svojeg novog predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:02