Užas u Indoneziji

Stradali u stampedu na stadionu: ‘Bio je to masakr, a ne pobuna. Izgubio sam svoje cure‘

Broj ozljeđenih penje se i do 180 osoba, što incident na indonezijskom stadionu stavlja među najteže tragedije na stadionu
 Str/Afp

Na indonezijskom stadionu poginula je 131 osoba u stampedu navijača koji su pohrlili na teren nakon što su domaćini poraženi. U subotu se održala utakmica između klubova Arema FC i Persebaya Surabaya, a kako bi zaustavila hordu navijača u prodoru na teren stadiona Kanjuruhan u Malangu, policija je ispalila suzavac. Navijači su počeli mahnito trčati i gušiti se, a neki su svoje iskustvo podijelili s novinarima BBC-a.

image
Str/Afp

U pokušaju bijega sa stadoina, poginulo je 35 djece. Ukupan broj ozljeđenih penje se i do 180 osoba, što incident na indonezijskom stadionu stavlja među najteže tragedije na stadionu u povijesti. Devi Athok na utakmici je izgubio dvije kćeri i suprugu.

- Bio je to masakr, a ne pobuna. Samo su sjedile na svojim mjestima, a svejedno su poprskane suzavcem. Kad sam došao u bolnicu, bio sam jako ljut i počeo sam razbijati stvari. Izgubio sam svoje cure. Lica su im bila crna i puna modrica, bilo je teško gledati, kroz suze je rekao Devi.

image
Juni Kriswanto/Afp

S BBC-jevim novinarom razgovarao je i šesnaestogodišnji Yaya koji se onesvijestio u stampedu.

- Kada bi netko pao, tijela su se na njemu samo gomilala. Bilo je ljudi i ispod i iznad mene. Mislim da je osoba ispod mene poginula. Svuda oko mene bila su mrtva tijela, nisam mogao disati, bio sam siguran da ću umrijeti, rekao je Yaya.

Bima je u cijeloj toj strci izgubio mlađeg brata, ali je cijela situacija za njih ipak sretno završila jer su se na izlasku sa stadiona ponovno susreli. Rekao je da je mnogo mladih završilo poprskano suzavecem, a da njegov brat nije ni znao što je to suzavac.

- Potrčao sam do vrha stepenica misleći da ondje ima više zraka. Ni gore se nije moglo disati. Prijatelj mi je rekao da je najbolje da pokušamo pronaći neki od ulaza, rekao je Bimin brat.

Policija se ispričala, a istraga je trenutno u tijeku. Obitelji stradalih žele da policija odgovara za svoje postupke, iako im to neće vratiti najbliže koji su stradali zbog prevelike policijske agresivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:37