SMANJENJE IZVOZA

Strah od niske razine vode: Norveška priprema plan za ograničavanje izvoza struje

Čak 90% struje Norveška generira u hidroelektranama, a ostatak dolazi od vjetroelektrana
 Du Yu/Xinhua Via Afp

Norveška je jedan od vodećih europskih izvoznika električne energije, ali zbog niske razine voda u hidroelektranama, najavljuje kako je moguće da će morati smanjivati izvoz, što su neki mediji već opisali kao jedan od prvih testova za europsku energetsku solidarnost na koju se računa u predstojećoj zimi s vrlo skromnim količinama plina iz Rusije.

Ta zemlja inače izvozi oko petine struje koju proizvede, a glavni uvoznici su Britanija, Njemačka, Nizozemska i Danska. Čak 90 posto struje Norveška generira u hidroelektranama, a ostatak dolazi od vjetroelektrana.

Preveniranje nestašica

Vijest o mogućem ograničenju izvoza objavljena je nakon što su se premijer Jonas Gahr i ministar energetike Terje Aasland sastali s vođama parlamentarnih sastanaka početkom tjedna, zbog situacije na elektroenergetskom tržištu. Aasland je tada izjavio kako će Norveška kao prioritet postaviti punjenje akumulacija u svojim hidroelektranama i sigurnost opskrbe električnom energijom te da će ograničiti izvoz u situacijama s kritično niskom razinom voda, u odnosu na one koje su sezonski uobičajene.

Akumulacije u južnim dijelovima zemlje koje su najviše pogođene, trenutačno su na 49 posto popunjenosti, u odnosu na medijan od 75 posto u razdoblju od posljednjih 20 godina, ali situacija s vodom, generalno gledano, u zemlji ipak je bolja nego što su govorila ranija službena predviđanja.

S druge strane, Reuters je još početkom prošloga mjeseca pisao da norveške hidroelektrane u južnim dijelovima zemlje, koje čine trećinu hidro kapaciteta zemlje, smanjuju proizvodnju struje kako bi uštedjele vodu za zimu.

Kako je objavio Bloomberg, procjena je vlasti da u energetskom sektoru treba djelovati na vrijeme, kako bi se prevenirale nestašice zimi, a nadležno ministarstvo razradit će potrebne mehanizme kojima će se voditi za slučaj ograničavanja izvoza.

Plan će zapravo regulirati koliko energije se može izvoziti kada je preniska razina vode. Moguće je i da će tada doći do ograničenja potrošnje struje u zemlji, u početku za uličnu rasvjetu i vikendice, no zasad ta opcija nije vjerojatna, navodi Irish Times.

Britanija najviše ovisna

Norveška izvozi struju cijelo vrijeme, iako je, kako piše irski dnevnik, suočena s niskom razinom voda zbog zime i proljeća u kojima je bilo malo padalina.

Dio tamošnjih političara je, doduše, predlagao da se posve prekine s izvozom struje dok ne prođe energetska kriza, ali im je vlada objasnila kako to nije moguće, s obzirom na to da je Norveška, iako nije članica EU, dio jedinstvenog europskog energetskog tržišta i prekidi/smanjenja isporuke u duljem razdoblju mogući su samo u izvanrednoj situaciji.

Također, svako smanjivanje isporuka mora biti u skladu s uspostavljenim pravilima energetskog tržišta EU. Vlada u Oslu općenito je izložena političkim pritisku zbog visoke cijene električne energije u zemlji, a ministar energetike najavio je da će od početka rujna stupiti na snagu program pomoći građanima i poljoprivrednicima.

Kako procjenjuju analitičari u britanskoj konzultantskoj kući Aurora Energy Research, Britanija je među zemljama koje su najviše ovisne o norveškom izvozu struje, i svako ograničavanje moglo bi podići ionako visoke cijene, što će možda prinuditi nacionalnu energetsku kompaniju da pokrene strateške rezerve ugljena za proizvodnju struje.

Norvežani imaju gotovo 1000 jezera za skladištenje vode

Norveška ima 1681 hidroelektranu, prema podacima iz prošle godine objavljenima na internetskoj stranici vlade, a njihova ukupna snaga iznosi 33.055 MW. Kako kažu, u normalnoj godini one proizvedu 136,4 TWh struje, a početkom 2021. godine bili su u gradnji kapaciteti koji će proizvesti još dodatnih 2,3 TWh.

Naravno, osim instaliranih kapaciteta, na količinu proizvedene struje utječe i količina dostupne vode, a njezin dotok je najveći u proljeće, dok je zimi obično vrlo nizak. Norveška ima, navodi se, više od 1000 akumulacija, čiji je ukupni kapacitet veći do 87 TWh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:31