SITUACIJA ESKALIRALA

Štrajk glađu u europskom turističkom raju: ‘Mizerne plaće, prenapučenost, prometni kolaps... Dosta nam je!‘

Naši politički čelnici tresu se zbog našeg pokreta, rekao je jedan aktivist. Marširat će se na barem pet otoka arhipelaga

Aktivisti koji štrajkaju glađu na Tenerifima

 Europa Press Canarias/Contactophoto/Profimedia/Europa Press Canarias/contactophoto/profimedia

Aktivisti na španjolskim Tenerifima jučer su započeli štrajk glađu zbog utjecaja masovnog turizma na život na Kanarskim otocima, javlja Daily Mail. Desetak boraca za održivi turizam iznijeli su svoje uvjete i prijetnje ispred crkve u La Laguni. Štrajk je organiziran od strane organizacije pod nazivom Canaria Se Agota, što znači "Kanarski otoci su iscrpljeni", a povezana je s nekoliko udruga uključujući i ekologe.

Zahtijevaju od vlasti da zaustave dva turistička projekta, od kojih jedan uključuje izgradnju hotela s pet zvjezdica kraj plaže La Tejita, jedne od posljednjih netaknutih plaža na Tenerifima. Također, očekuju od lokalnih i regionalnih vlasti da promijene model turizma kako bi zaštitili otok od najgorih posljedica masovnog turizma, kao što su zagađenje mora, prometnih krkljanaca i enorman porast cijena nekretnina.

‘Može doći do tragedije ako nas ne poslušaju‘

"Štrajk glađu je neodređen i nastavit će se sve dok se dva velika projekta protiv kojih se borimo ne povuku zauvijek i dok regionalne vlasti ne pristanu sjesti i razgovarati s nama", rekao je glasnogovornik platforme Canarias Se Agota, Victor Martin, koji neće prestati jesti, ali predvodi štrajk.

"Tragedija se može dogoditi i netko može umrijeti ako nas vlada ne posluša".

Alfonso Boullon, glasnogovornik organizacije Salvar La Tejita, koja stoji uz Canarias Se Agota, objasnio je razloge štrajka: "Cilj je da se potaknu promjene u sociološkom i ekonomskom modelu na Kanarskim otocima, koji bitno utječu na turizam. Nije ovo antituristički protest, nego protest koji cilja na promjenu, ovo što se sad događa je neizdrživo".

Dodao je i da žele kontrolu broja turističkih kreveta kako se oni ne bi povećavali. Poručio je kako će napraviti sve da štrajkaši glađu ne dovedu svoje zdravlje u opasnost i kako se nadaju da će vladajući poslušati svoj narod.

Žele zaustaviti dva velike projekta

Drugi aktivist uključen u štrajk glađu svoj postupak objasnio je kao "‘očajnički vapaj za bolju budućnost naših otoka", dodavši da će "vlada Kanara biti odgovorna za posljedice".

image

Protest protiv velikih turističkih projekta

Facebook

Hotel La Tejita je projekt za više od 800 gostiju koji štrajkaši pokušavaju zaustaviti, obrazlažući kako će dijelom biti sagrađen iznad pješčanih dina i obalnog područja.

Cuna del Alma, drugi projekt koji je razbjesnio aktiviste, financiran je od Belgije za izgradnju hotela i 2600 turističkih kućica u El Puertitu. Kažu da će projekt uništiti okoliš i brojna staništa ugroženih i zaštićenih vrsta.

‘Odj**ite, financiramo vaše plaće‘

Početak radikalne kampanje, vjeruje se, prvi je takav u Španjolskoj, a sve je počelo grafitima koji su preko noći osvanuli u brojim mjestima.

image

Grafiti na Tenerifima protiv turista

Facebook

Pokretači kampanje distancirali su se od grafita i optužili političare da se koriste "prljavim igricama" optužujući ih za fobiju od turizma te inzistiraju kako s tim nemaju veze.

Poruke na engleskom jeziku ostavljene na zidovima i klupama na jugu Tenerifa glasile su "Moja bijeda - tvoj raj" i "Prosječna plaća na Kanarskim otocima je 1200 eura".

Marširat će u sklopu protesta

Dana 20. travnja održat će se simultani marševi na najmanje pet otoka arhipelaga, uključujući Tenerife, Gran Canariju i Lanzarote.

- Mizerne plaće, nedostatak stanova, prenapučenost, propadanje okoliša i kolaps cesta neke su od stvari koje su dovele stanovništvo Kanara do prosvjeda - rekao je aktivist i na kraju poentirao: "Naši politički čelnici tresu se zbog našeg pokreta".

image

Štrajk protiv masovnog turizma na Tenerifima

Facebook
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:21