OBUSTAVA RADA

Štrajka se u berlinskoj zračnoj luci, osoblje traži veće plaće: ‘Nadamo se da je pritisak dovoljan‘

U srijedu je trebalo biti 300 polijetanja i slijetanja s gotovo 35.000 putnika. Štrajk je počeo oko 3.30 ujutro

Otkazani su svi letovi u zračnoj luci u Berlinu

 Christoph Soeder/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Otkazani su svi letovi u srijedu u njemačkoj zračnoj luci Berlin Brandenburg BER u glavnom gradu Berlinu, objavio je operator, nakon što je osoblje počelo štrajkati zbog iznosa plaća.

U srijedu je trebalo biti 300 polijetanja i slijetanja s gotovo 35.000 putnika. Štrajk je počeo oko 3.30 ujutro.

Sindikat Ver.di pozvao je osoblje zračne luke na štrajk i obustavu rada na jedan dan zbog nedovoljnog napretka u trima paralelnim pregovorima o plaćama.

"Nadamo se da je pritisak dovoljan", rekao je sindikalni predstavnik Enrico Ruemker i dodao kako je njihov cilj pomak u pregovorima.

Rekao je da je zračna luka ponudila kolektivni ugovor na rok od 24 mjeseca prema kojemu bi plaće porasle tri posto 1. lipnja te još dva posto 1. svibnja iduće godine.

"Kad pogledate koliko je visoka stopa inflacije i uzmete u obzir da kolegama s ovih prostora plaće nisu rasle puno, puno godina, ova ponuda je, naravno, pljuska kolegama", rekao je Ruemker.

Njemačka vlada trebala bi u srijedu objaviti godišnje gospodarsko izvješće. Nacrt ovoga izvješća predviđa inflaciju od šest posto u 2023. i 2,8 posto u 2024., rekao je izvor za Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. veljača 2023 12:31