DOPUTOVALI NA ODMOR

Stranci opisali jezivo iskustvo iz Hrvatske: ‘Stali smo uz cestu, prvo je iskočio pas, a onda smo počeli vrištati...‘

Ovo može poslužiti kao zdrav podsjetnik da budete pametni i oprezni kad putujete i da uvijek pazite na svoju okolinu

Ilustrativna fotografija

 Damir Skomrlj/Cropix

Odlazak u drugu zemlju može biti najuzbudljivije iskustvo u vašem životu o kojem ćete pričati godinama, ali također se može pretvoriti u ono mučno koje nikad više ne želite ponoviti - a od niza zastrašujućih iskustava koje su putnici podijelili na Redditu, njih 35 "probrao" je i prenio Bored Panda. Među strašnim pričama s različitih strana svijeta jedna je i iz Hrvatske.

Na Bored Pandi napominju kako ne žele plašiti ovim pričama jer, "budimo iskreni, zapravo ne moramo napustiti svoje domovine da bismo se susreli s opasnostima", no kažu kako one mogu poslužiti kao "zdrav podsjetnik da budete pametni i oprezni kad putujete i da uvijek pazite na svoju okolinu", prenosi Slobodna Dalmacija.

Iskustva koja prenose kreću se od onih koja jesu neugodna, ali zapravo nisu ni opasna ni baš jeziva, kao, na primjer, posredno iskustvo nečijeg prijatelja kojeg je u jeftinom hostelu u Tajlandu osoblje usred noći probudilo i premjestilo na drugi kat. Pogreškom je, naime, dobio sobu na katu na kojem je hotel kemijskim sredstvima pokušavao riješiti problem stjenica.

Više iskustava putnika - s putovanja na Daleki istok, u Južnu Ameriku, Afriku, jedno i u Grčku - govori o pokušajima da ih se otme. Često su takve situacije povezane s raznim paravojnim i pobunjeničkim skupinama. Jednog putnika trojica muškaraca pokušala su izgurati i oteti iz vlaka za Atenu; jednu djevojku koja je turistički došla u Maroko zamalo su oteli zbog - kako je kasnije saznala - prodaje. U Tajlandu su prijatelje jedne putnice neki tipovi pokušavali nagovoriti da im je prodaju, a jednu su ženu u Zimbabveu zgrabili i u kombi uvukli naoružani muškarci, ali srećom, ispostavilo se, samo da je odvedu do bankomata gdje su je natjerali da isprazni račun. Potom su je odveli i ostavili negdje izvan grada.

Dvojica prijatelja u Vijetnamu su, neposredno pred ukrcaj u avion koji ih je trebao odvesti u Maleziju, saznali da je nestao malezijski avion s leta MH370. Karte nisu mogli vratiti, pa su ušli u avion tješeći se da će se valjda sad više pažnje obratiti na sigurnost, ali dva sata leta nisu im nipošto bila ugodna.

Nekoliko njih zateklo se u nekim gradovima u vrijeme terorističkih napada - Londonu, Ateni...; jedna obitelj preživjela je u Japanu snažan potres, jedan par orobljen je u pariškom metrou, a jedan putnik svjedočio je kako su u varšavskom metrou čovjeka uboli odvijačem. Jednoga putnika na Kosovu čopor pasa u tri sata ujutro proganjao je od autobusne stanice do hotela.

Svoje iskustvo prenijela je i putnica koja je u Rumunjskoj doživjela da joj Cigani na prodaju nude malo dijete. Od mještana je poslije čula da je to dijete vjerojatno oteto u nekom gradu. Očito se, piše, radilo o lokalnom reketu, "preprodaji novorođene djece međunarodnim turistima. Ono što me stvarno pogađa jest način na koji su ispričali ovu priču. Kao da je to posao kao i svaki drugi..."

A što se Hrvatske tiče, iskustvo prenosi obitelj koja je u našu zemlju doputovala na odmor. Stali su negdje uz cestu i otvorili vrata da prvi, po običaju, iskoči njihov pas. Otrčao je na polje koje se nalazilo uz cestu. Majka obitelji u jednom trenutku počela je vrišteći zazivati psa. Ugledala je, naime, tablu na kojoj je pisalo "minsko polje". Srećom, nije se ništa dogodilo, ali... moglo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:21