NAPETA SITUACIJA

Stranka zatočenog bivšeg premijera Pakistana odbacuje rezultate izbora

 REUTERS

Stranka zatočenog bivšeg premijera Pakistana Navaza Šarifa unaprijed je u srijedu odbacila rezultate izbora, tvrdeći da je kod prebrojavanja glasačkih listića bilo namještanja.

Šarifova stranka već tjednima optužuje moćnu vojsku da pokušava namjestiti pobjedu Imri Kanu, bivšoj zvijezdi kriketa i borcu protiv korupcije.

Šebaz Šarif, vođa Pakistanske muslimanske lige i brat svrgnutog premijera, rekao je da je prebrojavanje listića neregularno, u vrijeme dok su rezultati još uvijek nejasni i pobjednik još nije proglašen, ali prvi rezultati govore o velikom vodstvu Kana.

Četiri pakistanske televizije objavile su neslužbene rezultate po kojima će Kanova stranka osvojiti između 94 i 102 mandata u parlamentu s 272 mjesta, a Šarifova između 40 i 58.

Rezultati su objavljeni nakon prebrojanih deset do 15 posto glasačkih listića.

Oko 106 milijuna birača, od 207 milijuna stanovnika, pozvano je da izađe na birališta kako bi izabrali zastupnike u idućem petogodišnjem sazivu parlamenta.

Jedan od glavnih kandidata za premijersku dužnost, predsjednik stranke PML-N Šabaz Šarif došao je odmah nakon otvaranja birališta i ubacio listić u glasačku kutiju.

Bivši igrač kriketa Imran Kan, predsjednik Tehrik-e-Insaf (PTI, Pokret za pravdu), i prije izbora bio je među kandidatima s najviše izgleda.

Najmanje 31 osoba je poginula, a brojni su ranjeni kada se bombaš samoubojica raznio u srijedu ujutro pored biračkog mjesta na jugozapadu Pakistana.

Nasilje je izbilo dok su milijuni ljudi u Pakistanu izlazili na birališta na parlamentarnim izborima koji se održavaju uz jake sigurnosne mjere nakon napete kampanje obilježene napadima i optužbama za upletanje vojske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 05:42