PARLAMENTARNI IZBORI

Strankama povezanim s dosadašnjom vladom najviše glasova na izborima u Kirgistanu

Samo četiri stranke, od 16 stranaka koje su se nadmetale za 120 zastupničkih mjesta, izgleda da su prešle izborni prag
 Vyacheslav Oseledko/AFP

Nakon parlamentarnih izbora održanih u nedjelju u Kirgistanu izgleda da će dvije glavne kirgistanske stranke i dalje imati glavnu riječ u parlamentu no ostaje nejasno mogu li formirati veliku koaliciju nakon što je niz sporova narušio prethodnu vladajuću koaliciju.

Stranka Birimdik (Jedinstvo) koju vode podržavatelji predsjednika Sooronbaja Jeenbekova na izborima vodi s 24,45 posto glasova, po neslužbenim rezultatima koje je objavilo izborno povjerenstvo Kirgistana.

Odmah iza nje je stranka Mekenim Kirgistan (Domovina) s 23,95 posto glasova na čijoj su listi bivši članovi koalicije i bivši zastupnici oporbe a koja je se za sada izbjegla pozicionirati kao saveznik ili oporba predsjedniku.

Samo četiri stranke, od 16 stranaka koje su se nadmetale za 120 zastupničkih mjesta, izgleda da su prešle izborni prag od sedam posto. Ostale dvije su Kirgistan i Butun Kirgistan.

Dok je na listi Birimdika brat Jeenbekova Asylbek, stranka Mekenim Kirgistan privukla je pozornost uključivši na svoju listu Iskendera Matraimova koji, po promatračima, predstavlja drugi moćni lokalni klan.

"Glavni sukob na ovim izborima je između klana Jeenbekova i Matraimova, i odigrao se kroz nadmetanje dvije stranke koje ti klanovi podržavaju", rekao je analitičar za središnju Aziju Aleksandar Knjazev.

Iako su klanovi izbjegli javno sukobljavanje postoji rizik snažnijih napetosti ako podržavatelji stranke Mekenim ocjene da su rezultati previše u korist predsjednikovih saveznika, rekao je.

U zemlji od 6,5 milijuna stanovnika često je dolazilo do političkih nestabilnosti. U posljednjih 15 godina dva su predsjednika svrgnuta u pobunama a treći je u zatvoru nakon što se razišao sa svojim nasljednikom.

Nove nestabilnosti zabrinule bi Rusiju koja u toj zemlji ima vojnu bazu a već je zaokupljena velikim krizama u koje su upleteni njeni saveznici Bjelorusija i Armenija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 21:04