STRADALO DESETAK ŽIVOTINJA

STRAŠAN POŽAR U ZOO-u UZROKOVAO KINESKI LAMPION Žena ga je kupila na internetu, iako su isti u većini Njemačke zabranjeni već više od desetljeća

 
 dpa Picture-Alliance/AFP

Kineski lampion koji su 60-godišnja majka i njezine dvije kćeri pustile u zrak na novogodišnjoj proslavi, uzrokovao je požar u njemačkom zoološkom vrtu u kojemu su uginuli deseci životinja, uključujući osam velikih čovjekolikih majmuna, objavile su vlasti.

Policija u Krefeldu, blizu granice s Nizozemskom, rekla je da su tri žene odgovorne za katastrofu u kojoj je stradalo pet orangutana, dvije gorile i čimpanza, šišmiši i ptice. One su se same prijavile policiji.

Žena je na internetu kupila pet lampiona, koji su zabranjeni u većini Njemačke već više od desetljeća. Vjerovala je da su dozvoljeni za doček Nove godine, rekao je glavni istražitelj Gerd Hoppmann u četvrtak na konferenciji za medije.

- Vidio sam mnogo ljudskih trupala, no bio sam zatečen koliko izgorena trupla velikih majmuna nalikuju ljudskima - rekao je Hoppmann.

Ženama prijete optužbe za uzrokovanje požara iz nehaja. Kazniti ih se može novčano ili mogu dobiti do pet godina zatvora.

Leteći kineski lampioni su od papira i funkcioniraju na principu toploga zraka koji se grije plamenom na dnu.

Mnogo je ljudi u srijedu, a mnogi od njih u suzama, donosilo plišane igračke pred zoološki vrt postavljajući ih ispod natpisa "Zašto?" ili "Mrtvi zbog novogodišnjeg hira", prenosi agencija dpa.

Taj ZOO s oko 1000 životinja privuče svake godine više od 400.000 posjetitelja.

Njemačka udruga za zaštitu životinja odmah je zatražila zabranu vatrometa u blizini ZOO-a i životinjskih farmi.

- Požar je užasan dokaz dramatičnih posljedica po životinje, a koje su moguće zbog nekontroliranih proslava - objavila je udruga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:12