OPASNA ISHA

Strašna oluja pogodila Otok: Oglasile se i sirene za uzbunu, bujice potopile ulice, u Škotskoj stali svi vlakovi!

Oko 45 tisuća domova u Sjevernoj Irskoj i dalje je bez električne energije zbog štete na dalekovodima

Oluja Isha

 Afp

Oluja Isha poremetila je britanski zračni i željeznički promet, te u ponedjeljak ostavila tisuće domova bez struje. Škotska je bila najpogođenija, s vjetrovima brzine do 144 kilometra na sat, zbog čega su otkazani svi vlakovi, a promet znatno otežan zbog stabala koja su pala po cestama. Na terenu su ekipa koje motornim pilama raščišćavaju teren.

image

Belfast

Liam Mcburney/Pa Images/Profimedia/Liam Mcburney/pa Images/profimedia

Deseci letova iz Edinburgha i Glasgowa također su otkazani. Oluja je utjecala i na dio vlakova na jugu Engleske, uključujući između Londona i zračne luke Gatwick. Putnicima koji su zapeli na aerodromima ponuđen je smještaj u vidu običnih ležaljki, s čime nisu svi bili zadovoljni.

Nakon ‘teške noći‘ škotski Network Rail otkazao je sve putničke i teretne vlakove diljem zemlje dok ne pregledaju željezničke rute i ne poprave štetu koju je prouzročila oluja. Vlakovi bi trebali ponovno krenuti oko podneva. Oni vlakovi izvan Škotske koji voze prometuju smanjenom brzinom od 80 km/h zbog opasnosti od naleta na srušena stabla na željezničkim tračnicama.

Sinoć je Organizacija za istraživanje tornada i oluja rekla da postoji opasnost od velikih oluja uz tuču promjera do 20 mm u cijeloj Irskoj i većem dijelu Škotske. U međuvremenu su dodali i upozorenje na ‘jake grmljavinske oluje‘ diljem Engleske i Walesa, koje bi mogle uzrokovati ‘jedan ili više tornada i/ili vodenih pljuskova‘ uz udare vjetra od 130 km/h.

image

Kamioni koje je snažan vjetar otpuhao s ceste

Paul Ellis/Afp
image

Kamioni koje je snažan vjetar otpuhao s ceste

Paul Ellis/Afp
image

Upozorenje vozačima o opasnom vremenu

Ben Stansall/Afp

U gradu Cumbria na granici Engleske i Škotske oglasile su se i sirene za uzbunu, a bujica je potopila ulice. Britanska električna mreža objavila je da je vratila struju većini kućanstava na jugu i istoku Engleske, no oko 45 tisuća domova u Sjevernoj Irskoj i dalje je bez električne energije.

S druge strane Sjevernog mora, amsterdamska zračna luka Schiphol u nedjelju je preventivno otkazala desetke letova zakazane za ponedjeljak zbog snažnih vjetrova koji se očekuju u Nizozemskoj. Stotinu letova otkazano je u nedjelju i iz Dublina.

image

Aerodrom Manchester

Paul Ellis/Afp

Veliku štetu pretrpjeli su i poljoprivredni usjevi.

Peter Gade iz Nacionalnog sindikata poljoprivrednika, rekao je za BBC: ‘Na cijelom je polju već trebala niknuti ozima pšenica, no polja su u velikoj mjeri potopljena vodom. Rekao bih da je od svih mojih žitarica, moje pšenice i ječma, nastradalo nekih 40 posto. Ne znamo hoćemo li to moći nadoknaditi u proljeće jer nedostaje sjemena u cijeloj zemlji.‘

Meteorološka služba kazala je da oluja još nije gotova te izdala upozorenje o vremenskim prilikama za područje čitave Britanije. Najozbiljnije od njih je rijetko crveno upozorenje za vjetar, koje je na snazi ​​u sjevernoj Škotskoj između 1 i 5 ujutro, dok meteorolozi predviđaju udare od 140 do čak 160 km/h.

Meteorolozi upozoravaju da će vjetrovi donijeti ‘rizik od štete, poremećaja i opasnosti po život‘, a vjetar će uokolo raznositi krhotine te uzrokovati visoke valove koji će doseći ceste i kuće uz samu obalu.

Vjetar bi mogao oštetiti i dalekovode zbog čega će doći do nestanka struje. što će utjecati i na mnoge druge usluge, primjerice telefonske linije. Oluja Isha je već deveta imenovana oluja koja je pogodila UK od početka sezone u rujnu.Oluja dobiva ime onda kad postane dovoljno jaka da predstavlja opasnost za ljude, a imena se olujama dodijeljuju abecednim redom.

Hladni arktički zrak koji se kreće prema Sjevernoj Americi čini oluju aktivnijom, a budući da zrak teče od zapada prema istoku, donosi olujno vrijeme u Ujedinjeno Kraljevstvo.

image
Paul Silvers/Swns/Swns/Profimedia/Paul Silvers/swns/swns/profimedia
image
-/Instar Images/Profimedia/-/instar Images/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:47