NEW YORK TIMES DONOSI

Strašni detalji silovanja Hamasovaca, spominju se i čavli: ‘Petorica su okružila ženu, neću zaboraviti taj vrisak‘

‘Bilo je mnogo slučajeva različitog seksualnog nasilja, uključujući najekstremnija grupna silovanja i sakaćenja dijelova tijela‘

Izraelski vonik na mjestu održavanja Supernova glazbenog festivala

 Aris Messinis/Afp/Profimedia/Aris Messinis/afp/profimedia

U zastrašujućim izvještajima New York Timesa detaljno je opisano seksualno nasilje koje je provodio Hamas tijekom svog napada na Izrael 7. listopada.

Neposredno nakon napada, u kojima je ubijeno oko 1200 ljudi, stigle su prve vijesti o silovanjima. No mnogi od tih izvještaja nisu stigli od izravnih svjedoka što je potaknulo raspravu o tome koliko su izvješća vjerodostojna.

No NYT je proveo opsežnu analizu više od 150 intervjua, video snimaka, fotografija i podataka GPS-a te zaključio da su na najmanje sedam lokacija žene i djevojke bile žrtve seksualnog nasilja.

Portal Sapir razgovarao je s jednom svjedokinjom, 24-godišnjom knjigovotkinjom koja je otkrila samo svoje osobno ime.

Kazala je kako je vidjela naoružanog muškarca koji je silovao i ubio najmanje pet žena, dok se skrivala nedaleko ceste 232, oko šest kilometara od mjesta održavanja Nova glazbenog festivala koji je Hamas napao tog kobnog 7. listopada.

Rekla je i da je vidjela oko ‘stotinu muškaraca‘ koji su si međusobno dodavali oružje i ozlijeđene žene.

U jednom posebno jezivom slučaju, Sapir piše kako su napadači jednoj ženi odrezali grudi i silovali je te nakon toga bacili na tlo.

‘Poigravali su se s njom, bacali je uokolo i ona je pala na zemlju‘, kazala je svjedokinja.

‘Toga sam dana postala poput životinje. Bila sam emocionalno odvojena od svega, a nalet adrenalina pomogao mi je da preživim. Sve što se događalo gledala sam kao da fotografiram, zapamtila sam sve detalje. Rekla sam samoj sebi da ništa ne smijem zaboraviti‘, kazala je.

Drugi svjedok, Raz Cohen, kaže kako je preživio tako što se sakrio u isušeno korito rijeke uz cestu 232. NYT-u je kazao kako je vidio petoricu muškaraca kako po tlu vuku mladu, golu ženu.

‘Muškarci su je okružili i silovali je dok je ona vrištala. Još uvijek se sjećam njezinog glasa i tog vriska‘, kazao je Cohen. ‘Jedan od napadača podigao je nož i zaklao je.‘

NYT također kaže da je vidio fotografije žene s ‘desetak čavala zabijenih u bedra i prepone‘ te snimku dvije izraelske vojnikinje ‘upucane direktno u vagine‘.

Druga izvješća ne opisuju toliko izolirane incidente već široko rasprostranjen obrazac seksualne brutalnosti izvršene 7. listopada.

Hadas Ziv, direktor etike i politike u neprofitnoj organizaciji Liječnici za ljudska prava Izrael, rekao je u članku The New Yorkera kako ‘s visokim stupnjem sigurnosti‘ može reći da se nije radilo o tek nekoliko izoliranih slučajeva.

‘Bilo je mnogo slučajeva različitog rodno utemeljenog i seksualnog nasilja, uključujući najekstremnija grupna silovanja, sakaćenja dijelova tijela, stavljanja predmeta u ženska tijela i paradiranja sa ženama poput trofeja dok su ih odvodili u Gazu.‘

Prema NYT-a, službeni dokazi su relativno rijetki jer izraelske vlasti nisu provele obdukcije mnogih žrtava.

Vlasti su priopćile da su se usredotočile na identifikaciju žrtava, a ne na provođenje medicinskih pregleda.

Mnoga su tijela brzo pokopana i zbog poštovanja židovske pogrebne tradicije.

‘Radilo se o događaju s mnogo žrtava‘, rekao je glasnogovornik policije Dean Elsdunne. ‘Prvo smo morali identificirati žrtve, a ne odmah istraživati mjesto zločina. Ljudi su čekali da čuju što se dogodilo njihovim voljenima.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:42