TERORISTIČKI ČIN

Strašni napad u Francuskoj: ‘Tri su osobe ubijene nožem, jednoj ženi je odrubljena glava‘

Gradonačelnik Nice Christian Estrosi potvrdio je da je počinitelj uhićen
 Valery Hache/AFP

Tri su osobe ubijene a nekoliko ih je ozlijeđeno nakon napada nožem u blizini crkve u francuskoj Nici, javlja Reuters. Izvor u policiji je rekao da je ženi odrubljena glava, a istu informaciju je prenijela i političarka Marine Le Pen.

image
Valery Hache/AFP

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da je policijska operacija u tijeku, a gradonačelnik Nice Christian Estrosi potvrdio je da je počinitelj uhićen i dodao da je napad, kako se za sada čini, teroristički čin, javlja Reuters.

image
Valery Hache/AFP
image
Valery Hache/AFP

Darmanin je potvrdio da se napad dogodio u blizini gradske crkve Notre Dame u Nici, a građane je pozvao da se drže podalje od tog mjesta. I policija je građanima poručila da ne dolaze u blizinu te crkve, no ističu da ne treba paničariti jer je situacija pod kontrolom. Policija je na Twitteru priopćila i da se čuju detonacije, no one dolaze od strane policije.

Gradonačelnik Estrosi je novinarima rekao da je jedan od ubijenih bio nadstojnik bazilike.

Kako javljaju francuski mediji, osumnjičeni je uhićen deset minuta kasnije, nakon čega je prevezen u bolnicu.

Istragu napada će preuzeti francuski Antiteroristički odjel.

Novinari Reutersa s mjesta događaja javljaju da je policija naoružana automatskim oružjem postavila sigurnosni kordon oko crkve koja se nalazi na glavnoj gradskoj prometnici u Nici. Na mjestu događaja su i vozila Hitne pomoći i vatrogasci.

U Nacionalnoj skupštini, gdje je premijer Jean Castex u tim trenucima iznosio detalje najavljenog lockdowna, održana je minuta šutnje.

'Bez sumnje je ovo vrlo ozbiljan novi izazov koji pogađa našu zemlju', rekao je Castex apelirajući na ujedinjenost, prenosi BBC.

Ovaj se napad dogodio u trenutku kad se Francuska još uvijek oporavlja od slučaja koji se dogodio ranije ovog mjeseca, a u kojem je srednjoškolskom nastavniku Samuelu Patyju u Parizu muškarac čečenskog podrijetla odrezao glavu. Napadač je, podsjetimo, rekao da je to učinio zato što je Paty učenicima pokazivao karikature proroka Muhameda.

image
Valery Hache/AFP

Još se ne zna ima li motiv napada u Nici veze s tim slučajem, ili s karikaturama koje muslimani smatraju bogohulnima.

Francuska je nakon ubojstva Patyja poručila da "nikada neće odustati" od svoje potpore slobodi izražavanja usprkos "zastrašivanju" i istaknula da postoji "veliko europsko jedinstvo" glede potpore Francuskoj i "načelima i vrijednostima koje Francuska brani".

image
Valery Hache/AFP
image
Valery Hache/AFP

Od Patyjeva ubojstva su francuski dužnosnici potvrdili pravo prikazivanja tih karikatura, a one su prikazivane i tijekom marševa u znak solidarnosti s ubijenim učiteljem. To je potaknulo bijes u dijelovima muslimanskog svijeta, a neke vlade optužuju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za provođenje protuislamske politike.

Macron će se i sam nešto kasnije danas uputiti prema Nici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:53