PRAŠUMA NA UDARU

Strašni prizori iz Amazonije: U godinu dana posječena površina 4 puta veća od Istarske županije

Prošle godine se govorilo da se svake minute krči područje šume veličine jednog nogometnog igrališta
 Florian Plaucheur/AFP

Krčenje amazonske prašume u Brazilu poraslo je na najvišu razinu od 2008. godine, javlja BBC.

Ukupno 11.088 četvornih kilometara prašume (to je površina gotovo četiri Istarske županije) je uništeno od kolovoza 2019. godine do srpnja 2020. To je porast od 9,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. Amazonija je ključna za zalihe ugljika koje usporavaju tempo globalnog zagrijavanja.

Znanstvenici tvrde da Amazonija trpi otkako je Jair Bolsonaro u siječnju 2019. preuzeo dužnost brazilskog predsjednika. On je u toj najvećoj prašumi na svijetu potaknuo poljoprivredne i rudarske aktivnosti.

image
-/FUNAI/AFP

Amazonija je dom za oko tri milijuna biljnih i životinjskih vrsta i milijun domorodaca.

Službene brojke će biti objavljene početkom iduće godine, no prema posljednjim se podacima vidi značajno povećanje posječenog područja.

Brazil je postavio cilj usporiti tempo krčenja šuma na 3.900 kvadratnih kilometara godišnje do 2020. godine. Ta je brojka premašena gotovo tri puta.

image
Ricardo Oliveira/AFP

Bolsonaro je, uz poticanje poljoprivrede u prašumi, smanjio i financiranje saveznih agencija koje su ovlaštene novčano kažnjavati i uhititi farmere i drvosječe koji krše zakone o zaštiti okoliša.

Također se sukobio s Brazilskom svemirskom agencijom Inpe oko podataka o krčenju šuma. Prošle ih je godine optužio za narušavanje ugleda Brazila.

image
Carl De Souza/AFP

Brazilska nevladina organizacija Klimatski opservatorij je priopćila da su te brojke rezultat nesposobnosti brazilske države i inspekcijskih tijela da se brinu o šumama i bore protiv kriminala u Amazoniji.

image
Florian Plaucheurz/AFP

Razmjeri uništenja prašume su ogromni. Prošle godine su ogromna stabla srušena i kasnije spaljena. To je učinjeno kako bi se dobila polja za ispašu stoke i uzgoj soje, što Brazilu donosi veliku zaradu. Tada se govorilo da se svake minute krči područje šume veličine jednog nogometnog igrališta. Ove su godine zabilježeni najveći požari u cijelom desetljeću, a ništa od toga ne iznenađuje nakon izbora Jaira Bolsonara za predsjednika Brazila. On govori o razvoju rudarstva i poljoprivrede, a Amazoniju opisuje kao 'periodni sustav' vrijednih minerala.

image
Carl De Souza/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 14:24