SVE JE SNIMLJENO

Strašni prizori iz srca Europe: ‘Ovo je bio tornado. Pogledajte taj udar vjetra, čovjek je poginuo...‘

Kratka, ali snažna oluja također je uzrokovala značajnu materijalnu štetu u gradu u blizini francuske granice
 Fabrice Coffrini/Afp/Profimedia

Oluja je pogodila grad La Chaux-de-Fonds u regiji Neuchatel koja graniči s Francuskom, piše France24. Oluja je "nažalost uzrokovala smrt jedne osobe u 50-im godinama nakon što se srušila građevinska dizalica", priopćila je policija Neuchatela.

Hitna pomoć zbrinula je petnaestak ozlijeđenih osoba. Oluja je brzo prošla, ali je jak vjetar prouzročio značajnu štetu.

Vozila su oštećena ili uništena, krovovi su odvaljeni, ulična infrastruktura je uništena, a drveće iščupano. "Vjerojatan tornado povezan s olujom" pogodio je La Chaux-de-Fonds kasno ujutro.

"Udar od 217 kilometara (135 milja) na sat zabilježila je naša postaja na aerodromu La Chaux-de-Fonds ovog ponedjeljka ujutro, ispod olujne ćelije koja je iznenada ojačala pri dolasku u regiju", objavio je MeteoSwiss na Twitteru.

Operacije spašavanja i čišćenja su u tijeku, a policija Neuchatela pozvala je ljude da se ne izlažu rizicima poput padanja pločica ili drveća.

Željezničke veze prekinute su nakon što su stabla i visokonaponski stup pali na tračnice. Jako nevrijeme pogodilo je i poslijepodne sjever Italije, a lokalni mediji i društvene mreže prenose da je tornado pogodio područje oko Milana. Vatrogasci su pozvani na intervencije zbog poplava, otpuhanih krovova i srušenih stabala.

Velika oluja hara cijelom Lombardijom, a dolaze i dojave zbog poplava. Veneciju je također pogodilo jako nevrijeme s grmljavinom i tučom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 16:20