VUČIĆ O BiH

‘Strašno sam pogođen izjavama američkih predstavnika, nije mi jasno zašto se podgrijava situacija‘

Dragan Čović je jedan od razbijača BiH. Zašto onda Zagreb razgovara sa njenim razbijačima?, upitao je Mesić.
Angelina Eichhorst i Matthew Palmer (desno) s članovima Predsjednistva Bosne i Hercegovine
 Antonio Balic/Cropix

Gostujući na televiziji B92, srpski predsjednik Aleksandar Vučić je rekao je kako mu je žao što više ne postoji jedinstvo u Republici Srpskoj o važnim pitanjima.

"Posebno me je pogodila činjenica da su američki predstavnici rekli da su uspjeli razbiti to jedinstvo. Odavno ili nikad mi nismo imali tu vrstu jedinstva po pitanju Kosova u našoj zemlji, ali je razlika toliko velika da smo uspjeli da sačuvamo jedinstvo u Srpskoj listi", rekao je Vučić, prenosi klix.ba.

Na pitanje je li je zabrinut što je SAD oformio grupe za Kosovo i Republiku Srpsku, rekao je da mu nije jasno zašto se 'podgrijava krumpir' kad ništa nije isto kao što je bilo devedesetih.

"Niti je Srbija ista iz devedesetih, niti je odnos snaga isti, niti se mi ponašamo tako da podcjenjujemo. Ja odlično razumijem što je Amerika i kakva je sila. Moja obaveza je da čuvam našu zemlju", dodao je Vučić.

Ova Vučićeva izjava dolazi nekoliko dana nakon što je posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Escobar otvoreno kritizirao najave secesije i upozorio Milorada Dodika da bi svaki njegov korak koji bi vodio podrivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH mogao izazvati ozbiljne sankcije.

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt je upozorio kako međunarodna zajednica neće mirno promatrati postupke koji bi vodili k osporavanju integriteta BiH.

Dodikove poruke se s "neodobravanjem i oprezom" prate i u Europskoj uniji, dodao je premijer Andrej Plenković.

Za razliku od ranijih Vučićevih nastupa, ovoga puta predsjednik Srbije nije eksplicitno stao u zaštitu Milorada Dodika, ali nije se od njegove izjave ni ogradio.

Govoreći u emisiji Most radija Slobodna Evropa, bivši predsjednik Stjepan Mesić rekao je kako se može pričati o različitim opcijama, ali će na kraju biti onako kako kaže Escobar i EU.

"Mislim da je to jedan čisti formalizam da se malo ohrabre razbijači BiH - i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini. Vučić ima toliko iskustva s međunarodnom zajednicom da mu je jasno da ovog puta ne može doći do rata u kojem bi on bio prisutan. Može se pričati o ovoj ili onoj opciji, ali bit će onako kako kaže Escobar i kako se dogovori u Europskoj uniji", kazao je Mesić za Slobodnu Evropu.

Govoreći o razbijanju jedinstva Srba u Republici Srpskoj, Vučić se referirao na odlazak zastupnika Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP) sa sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se glasalo o pitanju vitalnog nacionalnog interesa kojeg je povukao Milorad Dodik na sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

SDS i PDP su sjednicu napustili nakon što ih je Dodik izvrijeđao, nazivajući ih "balvanima" i "izdajnicima" koji "trabunjaju". Članovi oporbe žestoko su odgovorili na vrijeđanje i poručili Dodiku kako su on i članovi njegove obitelji opljačkali RS pod krinkom borbe za nacionalne interese.

Pozivajući se na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa Dodik pokušava blokirati rad Predsjedništva BiH što je dio šire strategije onemogućavanja funkcioniranja tijela državne vlasti.

Dodik je najprije tražio da se ukine odluka o izmjenama kaznenog zakona BiH koju je donio bivši visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, a tiče se sankcioniranja nijekanja ratnih zločina, uključujući i genocid u Srebrenici.

Onda je nakon sastanka s predsjednikom Vučićem Dodik tražio da se ukinu neke od presuda Ustavnog suda BiH koje on smatra spornim jer navodno zadiru u prava RS.

Mišljenje je ponovno promijenio prije par dana, nakon sastanka s posebnim američkim izaslanikom Matthewom Palmerom i ravnateljicom odjela za Europu pri službi za vanjske poslove EU Angelinom Eichhorst, pa sada Dodik inzistira na ukidanju zakona o zabrani nijekanja ratnih zločina kao preduvjetu za prestanak blokade rada tijela državne vlasti. Ukidanje nekih presuda Ustavnog suda BiH koje smatra spornima po interese RS više nije spominjao.

Da mu američki diplomati smetaju, Dodik je jasno dao do znanja dao do znanja kad je izrazio žaljenje što BiH nema kapaciteta da im se usprotivi, kao što je to nedavno učinio turski predsjednik Erdogana koji je nedavno zaprijetio protjerivanjem deset zapadnih veleposlanika iz Ankare zbog njihovih primjedbi na djelovanje turskog pravosuđa.

Podsjetimo i da se hrvatski predsjednik Zoran Milanović prije par dana sastao sa srpskim članom Predsjedništva BiH te je izrazio želju da se predstavnici konstitutivnih naroda u BiH sastanu s njime, Vučićem i Erdoganom.

Europarlamentarac Tonino Picula ne gleda pozitivno na sastanak Milanovića i Dodika, a nejasan stav Hrvatske prema pitanju situacije u BiH kritizirao je i Mesić.

"Sadašnja kriza ima dosta sličnosti, ali nije toliko opasna koliko je bila ona devedestih godina. Sličnost je utoliko što ovu krizu ne proizvode Bosanci i Hercegovci već Zagreb i Beograd. Kako se vlada službeni Zagreb? Kažu da priznaju postojanje Bosne i Hercegovine u njenim prirodnim, državnim granicama, ali prihvaćaju sve ono što govori Dragan Čović. A to je jedan od razbijača Bosne i Hercegovine i saveznik drugog razbijača Milorada Dodika. Koja je onda prava politika Zagreba? Jer ako se priznaje Bosna i Hercegovina, ako se priznaju njene državne granice, zašto se onda razgovara sa njenim razbijačima? Ja mislim da međunarodna zajednica mora istupiti i otpustiti one koji razbijaju Bosnu i Hercegovinu", poručio je Mesić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:36