INDIJA I SAD

Strateško partnerstvo dviju sila na velikoj kušnji: Došlo je do preokreta u istrazi pokušaja atentata

Indijska je vlada, navodno, željela likvidirati američkog državljanina na tlu SAD-a.

Joe Biden i Narendra Modi

 Kenny Holston/Afp

Rutinska istraga koja je započela zbog sumnje na trgovinu drogom, rezultirala je velikim prevratom zbog kojeg su bilateralni odnosi SAD-a i Indije na velikoj kušnji. Naime, njujorški federalni sud ovoga je tjedna otpečatio optužnicu protiv indijskog državljanina Nikhila Gupte kojeg terete za pokušaj likvidacije američkog državljanina sikhskog porijekla, Gurpatwanta Singha Pannuna, u lipnju ove godine.

Najsporniji dio cijele priče jest spoznaja da je Gupta, još uvijek navodno, zeleno svjetlo za finalizaciju same egzekucije dotičnog separatista dobio od jednog visokog dužnosnika iz indijske vlade i to onih dana dok je predsjednik Narendra Modi bio u službenom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama.

Drugim riječima, indijska je vlada, navodno, željela likvidirati američkog državljanina na tlu SAD-a.

Otegotna okolnost u cijeloj priči jest i činjenica da se slična situacija, također u lipnju ove godine, dogodila i u susjednoj Kanadi, kada je kanadski državljanin Hardeep Singh Nijjar, poznati zagovornik odcjepljenja indijske savezne države Punjab od ostatka Potkontinenta, bio likvidiran u Britanskoj Kolumbiji. Kanadski premijer Justin Trudeau, pozvavši se na „kredibilne izvore u obavještajnoj službi”, odgovornost za ubojstvo prebacio je na New Delhi i administraciju predsjednika Modija koja je nedugo prije donijela odluku o izručenju 26 sikhskih separatista uz obrazloženje da predstavljaju sigurnosnu prijetnju državama koje su im ponudile zaklon.

Indija je s velikim zgražanjem odbacila sve „potpuno apsurdne i neutemeljene” optužbe, te je uvrijeđena promptno naredila obustavu viza kanadskim državljanima, dok je Ottawi sugerirala da smanji svoju diplomatsku prisutnost u njihovoj zemlji, čime je došlo do nezapamćenih trzavica između Kanade i Indije.

image

Joe Biden i Narendra Modi

Ludovic Marin/Afp

Administracija američkog premijera Joea Bidena odlučila se za drugačiji pristup. Ako ni zbog čega drugog, onda iz pragmatičnih razlika, jer im je zatopljavanje američko-indijskih odnosa u jeku aktualnih geopolitičkih turbulencija bio jedan od ključnih strateških prioriteta cijelog mandata.

Američki je predsjednik svom indijskom kolegi u nekoliko prilika izrazio zabrinutost zbog kredibilnosti samih optužbi za likvidaciju u Vancouveru.

No, unatoč tome što američki dužnosnici „na van” tvrde kako nema razloga za zabrinutost te da State Department nema nikakvih dokaza o umiješanosti indijskih kolega u posljednji spriječeni incident, Biden je zakulisno, navodno, angažirao cijelu četu svojih ljudi da diskretno pokušaju sanirati štetu i još diskretnije Modija upozoriti kako takve poteze u buduće neće tolerirati.

Otpečaćena optužnica, naime, tvrdi da su indijski dužnosnici ovoga ljeta planirali čak tri likvidacije separatista u Kanadi i jedno u SAD-u.

image

Joe Biden i Narendra Modi

Evelyn Hockstein/Afp

Biden je zbog toga još u kolovozu u New Delhi poslao američke dužnosnike da pomno i diskretno prate razvoj situacije, želeći tako vršiti pritisak Modiju da cijelu stvar uzme vrlo ozbiljno te da eventualne odgovorne počinitelje spriječenog incidenta adekvatno kazni.

- Indija ostaje snažan strateški partner te ćemo nastaviti predano raditi na unaprijeđenju i jačanju bilateralnih odnosa naših zemalja – rekao je John Kirby, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost tijekom tiskovne konferencije ovoga četvrtka, naglasivši kako „Washington u svakom slučaju želi vidjeti prikladne sankcije svim sudionicima urote”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:38