ŠEF MMF-A SVODNIK?

Strauss Kahn u lancu prostitucije nije bio samo klijent. Prijeti mu 20 godina zatvora

Francuske vlasti pokrenule su službenu istragu protiv Dominiquea Strauss-Kahna, bivšeg šefa Međunarodnog monetarnog fonda, zbog navodne uloge koju je imao u prostitucijskom lancu. Strauss-Kahna terete za “svodništvo” u sklopu organizirane kriminalne skupine.

Protiv njega je zasad podignuta tzv. preliminarna optužba, što u francuskom pravosudnom sustavu znači da su tužitelji uvjereni da je on počinio djela koja mu se stavljaju na teret, ali ostavljaju još vremena za provođenje istrage.

Stroge zabrane

Strauss-Kahn je pušten na slobodu uz jamčevinu od 100 tisuća eura, no zabranjeno mu je da kontaktira ostale optuženike u slučaju, kao i svjedoke. Dobio je i zabranu davanja izjava medijima u vezi sa slučajem.

Ako na kraju završi na sudu i bude proglašen krivim, prijeti mu 20 godina zatvora.

Osramoćeni financijski moćnik našao se na udaru kad su francuske vlasti počele istraživati tzv. aferu Carlton - odnosno prostitucijski lanac koji je dovodio prostitutke iz belgijskih bordela kako bi sudjelovale u orgijama u luksuznim hotelima u Lilleu, Parizu i Washingtonu. Afera je dobila ime po jednom od hotela u Lilleu, gdje su se navodno održavale spomenute orgije. Na Strauss-Kahnovo ime istražitelji su naletjeli u jednom od iskaza svjedoka, a u aferi je optuženo još osam osoba, među ostalim viši policijski dužnosnik, tri direktora hotela Carlton i jedan odvjetnik.

U pritvoru su, pod optužbom da su plaćali prostitutke, i dva biznismena povezana sa Strauss-Kahnom: Fabrice Paszkowski, direktor tvrke za distribuciju medicinske opreme iz sjeverne Francuske, te David Roquet, bivši direktor podružnice tvrtke Eiffage.

Posjet u Washingonu

Prostitucija u Francuskoj nije ilegalna, no tužitelji pokušavaju pronaći dokaze da je Strauss-Kahn znao da su razvratne zabave i prostitutke koje su sudjelovale na njima plaćali drugi gosti - prijatelji iz poslovnog svijeta - i to sredstvima iz svojih kompanija koja su lažno prikazivali.

Strauss-Kahn je priznao da je sudjelovao na nekim zabavama tog tipa, ali da nije imao pojma da su žene s kojima se susreo prostitutke. Prema nekim navodima, one su mu jednom prilikom pravile društvo i u Washingtonu u vrijeme kad je još bio na čelu MMF-a.

Strauss-Kahn tvrdi da ženama na spornim partyjima nije plaćao i da nikada nije posumnjao da se radi o prostitutkama jer su ga s njima upoznali policijski dužnosnici.

Početak raspada

- On čvrsto negira da je kriv za spomenuta djela i tvrdi da nikada nije imao ni najmanji nagovještaj da su žene s kojima se susreo prostitutke - objasnio je Richard Malka, jedan od njegovih odvjetnika. Njegov odvjetnički tim najavio je da će uložiti žalbu na odluku o podizanju optužbi. Zbog tog je slučaja Strauss-Kahn već bio pozvan na ispitivanje prošlog mjeseca. Zadržan je 48 sati i pušten.

To je posljednji u nizu skandala koji se vežu uz bivšeg financijskog moćnika, kojeg se smatralo izglednim kandidatom za novog francuskog predsjednika. Za Strauss-Kahna, oženjenog poznatom francuskom novinarkom i urednicom Anne Sinclair, sve je krenulo po zlu kada ga je u svibnju prošle godine Nafissatou Diallo, sobarica u hotelu Sofitel u New Yorku, optužila za seksualni napad. Optužbe su na kraju odbačene, no skandal je Strauss-Kahna koštao pozicije. U Francusku se vratio samo kako bi se suočio s optužbama novinarke Tristane Banon (32) za pokušaj silovanja iz 2002.

Iako su istražitelji utvrdili da postoje dostatni dokazi, slučaj je odbačen zbog zastare. U oba slučaja Strauss-Kahn je negirao da je koristio silu. Tvrdi da je odnos s Diallo bio neprikladan, ali obostran, a da je Banon samo pokušao poljubiti.

Novi problemi

Unatoč odbačenim optužbama, u SAD-u ga čekaju novi problemi. Danas će se održati prvo saslušanje u privatnoj tužbi koju je protiv njega uložila Diallo. Njegovi odvjetnici pokušat će iskamčiti odbacivanje tužbe na temelju argumenta da je Strauss-Kahn u vrijeme navodnog napada imao diplomatski imunitet. Odluka o tome hoće li se suđenje nastaviti bit će donesena za nekoliko tjedana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:42