UŽAS U SAN ANTONIJU

Stravičan epilog operacije krijumčarenja u SAD-u: U prikolici tegljača pronašli tijela 46 osoba

Kamion s migrantima pronađen je pokraj željezničke pruge u udaljenom području na južnoj periferiji grada

Tegljač u kojemu su otkriveni tragično stradali migranti

 Jordan Vonderhaar/AFP

Ukupno 46 tijela mrtvih migranata pronađeno je u ponedjeljak u prikolici tegljača u San Antoniju u Teksasu, u jednom od dosad najsmrtonosnijih incidenata u krijumčarenju ljudi duž američko-meksičke granice, izvijestile su tamošnje vlasti.

Vatrogasna služba San Antonija priopćila je da je još 16 osoba pronađenih u prikolici prevezeno u bolnicu zbog toplinskog udara i iscrpljenosti, uključujući četvero maloljetnika.

Vlasti su navele i da su tri osobe u pritvoru nakon incidenta.

Kamion s migrantima pronađen je pokraj željezničke pruge u udaljenom području na južnoj periferiji grada.

Temperatura u San Antoniju, koji se nalazi oko 250 kilometara od meksičke granice, narasla je u ponedjeljak na visokih 39,4 stupnja Celzijusa, uz visoku vlažnost zraka.

image
Jordan Vonderhaar/AFP
image
Jordan Vonderhaar/AFP

U povodu tragedije meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard na Twitteru je gušenje migranata u kamionu nazvao "tragedijom u Teksasu," a krivnju za smrt svalio na Bidenovu politiku rekavši da ona "pokazuje smrtonosne posljedice njegova odbijanja da provede zakon".

Napisao je i da su predstavnici meksičkog konzulata na putu na mjesto događaja, iako nacionalnosti žrtava još nisu potvrđene.

Posljednjih mjeseci zabilježen je rekordan broj prijelaza migranata na američko-meksičkoj granici, što je izazvalo kritike na račun useljeničke politike američkog predsjednika Joea Bidena.

U srpnju 2017. deset migranata je umrlo u traktorskoj prikolici koju je policija San Antonija otkrila na parkiralištu Wal-Marta. Vozač je osuđen idućeg godine na doživotni zatvor zbog svoje uloge u operaciji krijumčarenja.

image
Jordan Vonderhaar/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 18:47