IZLJEV KRVI U MOZAK

STRAVIČAN KRAJ MALOLJETNIČKE TRUDNOĆE Prisilili su je da se uda sa 14 godina, no mlado tijelo nije izdržalo napor, preminula je pri porodu

 Fayaz Aziz / REUTERS

Djevojka, odnosno djevojčica koja je bila prisiljena udati se sa 14 godina u dogovorenom braku, preminula je pri porodu od posljedica izljeva krvi u mozak.

Kako piše Huriyet Daily News, djevojka Derya B. udala se prije manje od godinu dana i prošli tjedan sa 15 godina rodila. Liječnici kažu da je djevojka u privatnoj bolnici u Batmanu, na istoku Turske, da je do komplikacija u ponedjeljak 17. listopada došlo zbog trudnoće u tako ranoj dobi.

Policija istražuje okolnosti njezine smrti.

Ginekolog i profesor dr. Aydan Biri za turske je novine rekao: ‘Jako je opasno kad djevojka zanese tako mlada. Smrtnost je puno viša kod adolescentnih trudnoća. Viši su i rizici od visokog krvnog tlaka, preranog poroda i komplikacija pri samom porodu. Trudnoće djece kod kojih fizički razvoj nije dovršen i čiji organi još nisu u potpunosti razvijeni, često završavaju smrću.’

Humanitarna organizacija Girls not Brides (Djevojke, ne mladenke u slobodnom prijevodu) navodi da se u svijetu svake godine oko 15 milijuna djevojaka uda prije nego što navrši 18 godina. Ujedinjeni narodi navode da dvake dvije minute pri porodu premine jedna žena.

Prošli su tjedan kineski mediji prenijeli vijest da je 12-godišnja Lan Lan trudna tri mjeseca nakon što su je prodali za brak za nešto malo više od 30.000 kuna. Nakon razgovora s njom i doktorima policija je uhitila dvije odrasle osobe, piše Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:15