KOBNA RUTA

STRAVIČAN NAPAD NA MIGRANTE Ocu i sinu prerezali vrat, dječak je još jedva disao i ležao u očevom naručju: 'Ovo je strašna ilustracija očaja ljudi'

 
Ilustracija: Američko-meksička granica
 Profimedia, Zuma Press - News

Desetogodišnji dječak pronađen je kako jedva živ, s prerezanim vratom, leži u naručju preminulog oca u saveznoj meksičkoj državi Veracuz. Stravičan događaj šokirao je Ameriku, a uznemirujuće fotografije koje je objavio CNN, pokazuju da dječak na vratu ima 7 centimetara dugačku ranu. Tragedija na najgori mogući način ilustrira očaj brojnih stanovnika Srednje Amerike.

Oca i dječaka iz Gvatemale napali su članovi narko kartela dok su putovali kroz Veracruz u Meksiku na putu prema SAD-u, rekao je predsjednik meksičke organizacije koja se bori za ljudska prava Raúl Hernández. Dječak Cristian (10) i njegov otac Rudy (37) napustili su dom 28. svibnja ove godine u potrazi za boljim životom. S njima su putovali i Rudyjev brat i njegov sin tinejdžer. Platili su krijumčaru koji ih je trebao prebaciti do SAD-a, no on ih je ostavio u Meksiku, rekao je Hernández, gdje su ih oteli pripadnici narko kartela Los Zetas.

Pablo Ojeda Cardenas iz ministarstva unutarnjih poslova u meksičkoj državi Morales rekao je da su otmičari navodno nazvali obitelj otetih u SAD-u i tražili otkupninu od 12.000 dolara (gotovo 80.000 kuna). Obitelj je uspjela skupiti 8.000 dolara, no otmičari im se više nisu javili.

Nekoliko dana kasnije, 6. srpnja, Cristian i njegov otac pronađeni su kako leže uz cestu, ostavljeni da iskrvare. Otac Rudy preminuo je brzo od istih ozljeda kao njegov sin koji je još jedva disao. Meksičke su vlasti objavile da su stric i njegov sin uspjeli pobjeći i nalaze se na sigurnom. Cristian je prebačen u bolnicu gdje mu pružaju svu moguću pomoć. Prošao je operaciju i fizički se oporavlja, a dobiva i psihološku pomoć.

Migranti koji putuju kroz Meksiko često su na meti kriminalaca kao žrtve krađe, iznude, silovanja i ubojstva.

2010. na sjeveroistoku Meksika otkrivena je masovna grobnica s tijelima 72 migranta, 58 muškaraca i 14 žena. Meksičke vlasti su rekle da vjeruju da se radi uglavnom o građanima Hondurasa i El Salvadora, no bilo je i ljudi koji su došli iz Ekvadora i Brazila.

Osim kriminalaca migrantima prijete i druge opasnosti. Nedavno je svijet obišla fotografija Oscara Alberta Martineza i njegove dvogodišnje kćeri Angie Valerije kako leže u blatu nedaleko od grada Matamorosa u Meksiku. Dan ranije utopili su se pokušavajući prijeći rijeku Rio Grande i doći u Teksas.

Ministar vanjskih poslova Gvatemale izrazio je u priopćenju sućut Cristianovoj obitelji te je obećao platiti sve troškove transporta tijela u zemlju i pogreba. Trojica preživjelih imaju dvije opcije - ostati u Meksiku s humanitarnom vizom ili se vratiti u Gvatemalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:46