KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA

STRAVIČAN ZAKON 'Muškarac i žena koji počine preljub kaznit će se bičevanjem ili kamenovanjem do smrti'

 Arhiva

Afganistanska vlada blizu je odluci, da u okviru najnovijih izmjena kaznenog zakonodavastva, ponovno uvede kaznu kamenovanja preljubnika.

Ministarstvo pravosuđa Afganistana dovršava izmjene Kaznenog zakonika, i u posljednjem draftu, predviđeno je kamenovanje za oženjene preljubnike koji su, dakle, prevarili muža ili ženu, kao i za neoženjene seksualne prijestupnike, otkrili su eksperti Human Rights Watcha.

Kamenovanju je posvećeno nekoliko članaka novog zakona, pa se tako u članku 21. izričito navodi „Muškarac i žena koji počine preljub, ovisno o okolnostima, kazniti će se bičevanjem ili kamenovanjem, do smrti“. A u članku 23. afganistanski zakonodavac precizira i da će se kamenovanje obaviti na javnom mjestu. Kad je bal nek je bal.

Ono što je psebno zanimljivo, jest izostanak reakcija, od Amerike do Ujedinjenih naroda. Razlog: prije nekoliko dana, afganistanska skupština dopustila je američkoj vojsci ostanak u ovoj državi i nakon 2014. godine.

Amerikanci na taj način mogu nastaviti uništavati talibane, ali ne i njihovo naslijeđe. Jer upravo su talibani uveli smrtnu kaznu kamenovanjem, koju sada vraća američki saveznik Hamid Karzai, kojega je diplomat Peter W. Galbraith opisao kao neizlječivog uživatelja opijuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:29