HOROR U PAKISTANU

Stravičan zločin na selu: Spalili živu djevojku jer je pomogla mladom paru da pobjegne

„Obred“ se dogodio u selu u Pakistanu
Članovi plemenskog vijeća optuženi za spaljivanje 16-godišnje djevojke, snimljeni u Donga Galiju u Pakistanu
 REUTERS

Pakistanska policija uhitila je 15 ljudi koji su optuženi da su naredili spaljivanje mlade tinejdžerice dok je još bila živa javlja Mirror.

Muškarci, svi su članovi plemenskog vijeća u gradu Donga Gali, koji se nalazi 50 km sjeveroistočno od glavnog pakistanskog grada Islamabada, naredili su ovaj brutalan čin jer je navodno pomogla jednom paru da pomogne iz obližnjeg sela.

Odluka o kazni je donešena jer su članovi vijeća smatrali da je nanesena nepopravljiva šteta selu. Par je ipak uspio pobjeći.

Među uhićenima su i djevojčini roditelji i njen brat koji su prisustvovali sastanku vijeća na kojem je određena kazna spaljivanja. Oni su se navodno složili s kaznom koju je jirga (plemensko vijeće) donijelo.

„Jirga je odvela djevojku na neko zapušteno mjesto izvan sela te ju uz pomoć droge onesvijestilo. Zatim su je posjeli u kombi i zavezali je te nju i vozilo polili benzinom.“ Izjavio je šef lokalne policije Saeed Wazir.

Ovakvi „obredi“ su česta pojava u udaljenijim dijelovima Pakistana.

Prema državnoj Komisiji za ljudska prava, ovakva kazna je prošle godine sustigla više od 500 ljudi, a mnogi takvi obredi su izvršeni od strane žrtvine obitelji jer se smatra da su to zaslužili zbog sramoćenja obitelji.

S obzirom da je veliki dio Pakistana pod kontrolom plemenskih vođa, mali dio slučajeva završi na sudu. Parlament se već neko vrijeme zalaže za zakone kojima bi se takvi činovi ukinuli ili barem sveli na najmanju moguću razinu.

Šef policije Wazir je za ovaj slučaj rekao da je čak i za njihove standarde bio strašan: „Nisam vidio takvo barbarstvo u životu.“ prenosi Mirror.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:38