LOV NA VJEŠTICE

STRAVIČNA SMRT Djevojku mučili i živu zapalili pred preplašenim policajcima: Dok je umirala, znatiželjna gomila snimala ju mobitelima!

 AFP

PORT MORESBY - Šestogodišnjeg dječaka u utorak je ujutro zabolio trbuh, odveli su ga u bolnicu, ali je za nekoliko sati umro.

Ogorčeni seljani bili su uvjereni da je dječak žrtva vještica i njihovih vradžbina. Ubrzo su saznali da su dvije žene iz sela pobjegle u prašumu. Nakon nekoliko sati uspjeli su ih pronaći.

- Nismo mi - branile su se - kriva je Leniata! Kepari Leniata bila je mlada žena, jedva 20-godišnjakinja, majka dvoje djece, od koje mlađa djevojčica ima osam mjeseci. Nije bila iz sela, nego se doselila iz susjedne pokrajine, a nije imala ni rodbine koja bi je uzela u obranu.

Napadači su Leniatu odvukli od djece, mlatili je i mučili užarenim željezom. Tražili su da prizna da je vračanjem ubila šestogodišnjaka. Kad je pod mukama priznala, rulji je dala zeleno svjetlo. Svukli su je, vezali, polili benzinom i zapalili na hrpi smeća.

Sve se to dogodilo u srijedu, prije dva dana. Dok je umirala, iz znatiželjne gomile snimali su je mobitelima. Snimke žive buktinje završile su na internetu i obišle svijet.

Stravičan događaj zbio se u selu Paiala u unutrašnjosti Papue Nove Gvineje, otočne države sjeverno od Australije. U unutrašnjosti te bivše britanske kolonije i dalje vjeruju u bijelu i crnu magiju ili barem koriste optužbe za vradžbine kako bi eliminirali nepoćudne.

- Vračanje i ubojstva povezana s vradžbinama u porastu su i vlada bi morala to zaustaviti - istaknuo je tim povodom lokalni luteranski biskup David Piso.

Na smetištu gdje je Leniata ubijena bilo je i nekoliko policajaca, ali nije im palo na pamet suprotstavljati se bijesnoj gomili. Uspjeli su tek odvesti na sigurno jednu od one dvije žene, prvotno optužene da su vještice, a druga je pobjegla. - Potraga za vješticama je dio lokalne kulture i ljudi umiru jer se državni sudovi ne žele petljati u optužbe za vračanje - izjavio je glasnogovornik policije Dominic Kakas.

Papua Nova Gvineja još od 1974. ima zakon protiv vradžbina i napada na vještice, no zakon se teško probija do zabitih sela.

- Nasilje protiv žena zbog navodnog vračanja postalo je uobičajeno u pojedinim dijelovima zemlje - priznao je premijer Peter O’Neill. Američki veleposlanik u toj zemlji osudio je brutalno ubojstvo kao dio raširenog nasilja prema ženama. Pritom udruge za ženska prava upozoravaju da je svaka druga žena u toj zemlji žrtva silovanja, a za većinu ubojstava takozvanih vještica nikad se ne sazna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:27