UZNEMIRUJUĆI VIDEO

Stravična snimka napada na Ruse koji ozlijeđeni bauljaju ratištem postala je viralna: Pogodili su ih ‘zrakom smrti!‘

Pokrenula se rasprava kojim je oružjem izvršen napad, najviše glasova otpada na Stugnu-P
 Twitter/Screenshot

Snimka na kojoj se vidi napad neidentificiranim oružjem na ruske vojnike pogledana je na Twitteru više od dva milijuna puta. Na snimci se mogu vidjeti ozlijeđeni vojnici koji hodaju poljima prije nego ih pogodi projektil, a korisnik koji je snimku postavio na Reddit dodao je opis "zraka smrti" i pokrenuo raspravu o mogućem oružju sa snimke, prenosi Newsweek.

Brojni twitteraši, uključujući i osobu koja je postavila video, smatraju da bi snimka mogla prikazivati Stugnu-P, ukrajinski protutenkovski navođeni projektil. Stugna-P, također poznata i po nazivu Skif, dizajnirana je za uništavanje oklopnih vozila i helikoptera. Putuje brzinom od 200 metara u sekundi i ima maksimalni domet oko pet kilometara.

Stručnjak za vojnu tehnologiju David Hambling smatra da snimka prikazuje eksplozivno formirani projektil (EFP) prepoznatljiv po tragu dima koji ostavlja u zraku. Pažljivim promatranjem ustanovio je da dimni trag izgleda kao da vodi dalje od eksplozije zbog čega postoji mogućnost da se radi Stugni ili HEAT bojevoj glavi.

- Vidio sam slične dimne tragove koje ostavljaju HEAT bojeve glave. Stugna-P je relativno jeftin sustav koji, za razliku od protutenkovskih projektila Javelin, ukrajinske snage mogu upotrijebiti protiv skupina pješaštva. Postoji specifično protupješačko streljivo za Stugnu s boljim učinkom, moguće da ono nije dostupno pa koriste ono što imaju pri ruci, rekao je Hambling.

Umirovljeni pukovnik Mark F. Cancian iz istraživačkog centra za strateške i međunarodne studije rekao je da ne može biti siguran u identifikaciju oružja prikazanog na snimci. - Čini se da napadi dolaze iz različitih smjerova. Napadni kut je prenizak za topništvo tako da bi to mogao biti neki oblik bespilotne letjelice koja ispaljuje raketu nakon što se približi meti, rekao je pukovnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. srpanj 2024 02:43