OTKRILI KOSTURE

STRAVIČNO OTKRIĆE ARHEOLOGA KOJE ĆE VAS ZAPANJITI Drevni narod čupao srca zdravoj djeci i ljamama, a razlog je upravo nevjerojatan

 
 Screenshot: Youtube

Arheolozi su otkrili kosture više od 140 djece i 200 ljama kojima su isčupana srca kako bi se zadovoljilo bogove u masovnom žrtvovanju u Peruu u 15. stoljeću, objavljeno je u četvrtak u časopisu Plos One.

Tijela djece od pet do 14 godina i ljama pronađeni su na nalazištu Huanchaquito-Las Llamas u Peruu. Područje je bilo dio carstva naroda Chimu, dominantne kulture uz peruansku obalu prije nego što su ih porazile Inke.

Arheolozi su na nalazištu radili putnih pet godina i otkrili stotine tijela pokopanih na području veličine 700 četvornih metara.

Radi se o najvećem poznatom žrtvovanju djece u Novome Svijetu, tvrde stručnjaci.

Tragovi rezova na kostima i razmještena rebra sugeriraju da se djeci i ljamama otvarao grudni koš kako bi im se mogla ukloniti srca.

Debeli sloj blata iznad pronađenih kostura sugerira da je žrtvovanju prethodila velika oluja, poplava i klizišta, što je moguće potaknulo pokolj da se zadovolje bogovi i zaustavi nevrijeme, piše u Plosu.

Američki arheolog John Verano, član skupine koja je istraživala nalazište, kaže da su "svi bili iznenađeni otkrićem".

"U etnopovijesnim izvorima nije bilo nikakvih sugestija da je bilo ovolikog žrtvovanja djece ili životinja", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 18:06