STRAVA

STRAVIČNO UBOJSTVO U BiH Razbili mu lubanju, strpali ga u gepek i zapalili

 Mate Piškor/Cropix

VELIKA KLADUŠA - U prtljažniku Mercedesa slovenskih oznaka, koji je izgorio u nedjelju oko 20:30 sati u naselju Polje kod Velike Kladuše u BiH, pronađeno je karbonizirano tijelo. Pretpostavlja da je riječ o lešu vlasnika vozila Kasima Halilagića (54), koji je živio u mjestu Todorovska Čelinja, na području općine Velika Kladuša.

Prema neslužbenim informacijama Dnevnog avaza , obdukcija otkrila da je riječ o ubojstvu, odnosno da je Halilagiću prethodno s više udaraca tupim predmetom razbijena lubanja, nakon čega je mrtav ubačen u prtljažnik i zapaljen.

O pronalasku leša policiju su obavijestili kladuški vatrogasci koji su na dojavu o požaru u obližnjoj šumi u naselju Polje izašli na teren i zatekli zapaljen Mercedes. Na mjesto zločina odmah su izašli službenici Policijske uprave Velika Kladuša i osigurali lokaciju, a od ponedjeljka ujutro istragu je preuzela kantonalna tužiteljica Envera Osmanović s pripadnicima Sektora kriminalističke policije MUP-a.

Tužiteljica Osmanović je odbila dati izjavu dok se ne okonča obdukcija tijela. - Mi još ne možemo potvrditi identitet osobe čiji je leš pronađen u prtljažniku, ali nam je poznato da je ovaj auto posljednjih nekoliko dana koristila osoba K. H. - rekao je Ale Šiljdedić, glasnogovornik MUP-a Unsko-sanskog kantona. O Kasimu Halilagiću malo se zna u Kladuši, a ovaj događaj izazvao je šok na cijelom tom području. O motivima se tek nagađa.

Činjenica da se Halilagić oženio bivšom suprugom Sulje Karajića, osuđenog pripadnika Armije BiH koji izdržava 18-godišnju kaznu zatvora za počinjeni ratni zločin, upućuje na jedan od mogućih motiva. Sin Sulje Karajića Džihad upućivao je prijetnje Kasimu Halilagiću, doznaje Avaz .

U ovom gradu podsjećaju i na krvavi događaj otprije četiri godine kada je ubijen Kasimov bratić Asim Halilagić, a teško ranjen Muhamed Šabić. Na njih je pucao rođak Ibrahim Halilagić. No, to po svemu sudeći nije povezano sa zločinom počinjenim proteklog vikenda.

Dodatne špekulacije u vezi s motivima vezane su za informacije da je Halilagić u Ljubljani, gdje je živio, a povremeno dolazio u Veliku Kladušu, bio aktivan u kriminalnim krugovima. Neslužbeno, Halilagić je u Sloveniji imao problema sa zakonom, a posljednju godinu živio je u BiH. Pretpostavlja se i da je ubojica došao iz Slovenije. Jedan od motiva, doznaje Dnevni avaz , mogao bi biti i trgovina drogom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 21:52