HEROJI ‘KONOTOPSKE BITKE‘

Streljali su ih pogledima: Kako su obični građani posramili ruske okupatore koji su im prijetili bombama

Mnogi stanovnici Konotopa u sjeveroistočnoj Ukrajini ovaj napeti susret snimali su mobitelima i Rusima vikali ‘sramota‘

Ukrajinci protjeruju Ruse iz grada Konotopa

 Screenshot/YouTube

Skoro punih tjedan dana trajala je ruska opsada grada Konotopa u sjeveroistočnoj Ukrajini.

- Ako se ne predate, pucat ćemo na vas iz topova i razoriti vam grad - rekao je vojnik gradonačelniku Artemu Semenihinu. No, hrabri Ukrajinci na njegovu prijetnju odgovorili su protuudarom.

Dok su dva ruska vojnika, u pratnji gradonačelnika, iz ureda regionalnog vijeća koračala do tenka i vojnog oklopnog vozila, stanovnici Konotopa "streljali" su ih pogledom i negodovali zbog okupacije njihova grada.

Vođa ruske delegacije u jednom trenutku iz džepova jakne izvadio je ručne bombe i podignuo obje ruke visoko u zrak stežući ubojite naprave u šakama, no ni to nije uplašilo Ukrajince. Na snimkama koje kruže društvenim mrežama vidi se kako dva muškarca zamahuju prema ruskom okupatoru pokušavajući mu izbaciti bombe iz stiska.

Posramljeni ruski vođa izbjegao je Ukrajince i nastavio hodati izbjegavajući kontakt očima s lokalcima koji su se okupili oko njega i javno ga izrugivali. Njegov kolega pratio ga je u stopu s podignutim rukama u znak predaje.

Mnogi stanovnici Konotopa ovaj napeti susret snimali su mobitelima i Rusima vikali "sramota". Dok su se tenk i vojno vozilo okretali kako bi se vratili u svoje bataljune, Konotopčani su klicali i slavili što okupatori napuštaju njihov grad.

Na društvenim mrežama nedugo poslije objavljena je još jedna snimka na kojoj se gradonačelnik Semenihin strastveno obraća sugrađanima. Stojeći na uzdignutoj betonskoj konstrukciji u blizini njegova ureda, okupljene pita kako žele odgovoriti na ruski ultimatum o predaji.

- Borit ćemo se! - odgovaraju muškarci prkosno dižući stisnute šake u zrak, prenosi The Telegraph.

Gradonačelnik, glasa promukloga od vikanja, inzistira na tome kako bi trebalo glasovati ne bi li se utvrdilo što većina ljudi uistinu želi učiniti. U međuvremenu, herojstvo stanovnika ovoga grada na društvenim mrežama već su prozvali "Konotopskom bitkom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:27