PROGLAŠEN JE KRIVIM

Stric sirijskog predsjednika Bašara al-Asada ostat će bez imovine u Francuskoj i Londonu

Francuski sud naložio je da se Rifatu al-Asadu zaplijeni svu imovinu u Francuskoj
Bašar al-Asad
 Ramzi Haidar/AFP

Stric sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, koji živi u egzilu, proglašen je u srijedu krivim da je nezakonito stekao imovinu u Francuskoj vrijednu milijune eura pomoću novca sirijske države i osuđen je na četiri godine zatvora.

Francuski sud naložio je da se Rifatu al-Asadu zaplijeni svu imovinu u Francuskoj, čiju se vrijednost procjenjuje na 100 milijuna eura, kao i imovinu u Londonu vrijednu 29 milijuna eura.

Rifat al-Asad (82), živi u egzilu, većinom u Francuskoj, od sredine 1980-ih, nakon što je bio optužen da je pokušao preoteti vlast svojem bratu, tadašnjem predsjedniku Hafezu al-Asadu, Bašarovu ocu.

Prije toga je bio zapovjednik postrojbi koje se optuživalo da su ubile tisuće ljudi tijekom gušenja islamističke pobune 1982.

Francuske pravosudne vlasti sumnjičile su ga da je nezakonito stekao nekretnine u nekoliko zemalja od 1984. do 2016. novcem sirijske države.

On optužbe odbacuje i tvrdi da je bogatstvo koje posjeduje poklon saudijskog kralja.

Francuski sud također je naložio da plati 30.000 eura organizacijama za borbu protiv korupcije Sherpa i Transparency International France, koje su prve podnijele tužbu protiv njega 2013.

"Ova presuda pokazuje da nitko ne može pobjeći pravdi i da nema nekažnjivosti”, rekao je novinarima odvjetnik Sherpe, Vincent Brengarth.

Među nekretninama koje će biti zaplijenjene je i kuća na prestižnoj Aveniji Foch u Parizu.

Asadov odvjetnik Benjamin Grundler ocijenio je da je presuda jako stroga i neopravdana te najavio da će se žaliti. "U ovom slučaju ne postoji novac sirijskog podrijetla. Sav novac je zakonit”, rekao je.

Godine 2017. španjolske vlasti zaplijenile su mu više od 500 nekretnina u zemlji, vrijednih više od 700 milijuna eura, u sklopu francusko-španjolske istrage o pranju novca.

Asad neće ići u zatvor dok ne završi žalbeni postupak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:11