NEMIRNA KRALJEVINA

'STRIČE, VOLIM TE, ALI IDEŠ U ZATVOR!' Iza kulisa previranja u vrhu moćne monarhije: Vlastohlepni princ čisti teren za svrgavanje oca

 
Muhamed bin Salman
 Leon Neal / Getty Images

Saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman dao je uhapsiti četiri ugledna člana kraljevske obitelji. Njihovo hapšenje šokiralo je Rijad i potaklo glasine da se zdravlje starog kralja Salmana iznenada pogoršalo pa da njegov sin čisti teren kako bi bio siguran da će zauzeti njegovo mjesto.

Kralj Salman (84) u nedjelju je snimljen kako prima saudijske diplomate, da bi se raspršile glasine, no izgleda da je u pozadini ipak borba za tron. Dan nakon uhićenja vojska i policija postavile su sigurnosne punktove po glavnom gradu Saudijske Arabije kako bi spriječili moguće prosvjede zbog uhićenja utjecajnih članova kraljevske obitelji.

Kralj Salman formalno je vladar, ali mladi Mohammed bin Salman praktično vlada kraljevinom posljednje tri godine. Uhićeni slove za utjecajne ljude u bogatoj arapskoj zemlji. Kraljev brat Ahmed bin Abdulaziz i princ Mohammed bin Nayef uhapšeni su jer su se dogovarali kako će iskoristiti saudijsko kraljevsko vijeće da bi blokirali izbor Mohammeda bin Salmana (34), ako kralj umre ili postane definitivno nesposoban za vladavinu, objavio je The Guardian. Dopisnik britanskog lista za Bliski istok poziva se pritom na tri nezavisna izvora.

Al Jazeera prenosi pak da su uhićeni zbog “akumulacije ponašanja provokativnog po vodstvo države”. Isti izvor Al Jazeere kaže kako su uhićenja poslala jasnu poruku pripadnicima kraljevske obitelji da paze što govore i što rade, jer ako je ljubljeni kraljev mlađi brat princ Ahmed mogao biti uhićen, to znači da može i bilo tko od njih.

Kulturne reforme

S kraljevim bratom i bivšim princom prijestolonasljednikom u petak su uhićena još dva princa, piše Guardian, ministar unutrašnjih poslova Abdulaziz bin Saud i Saud al-Nayef, brat Mohammeda bin Nayefa, ali oni su pušteni u nedjelju nakon što su ispitani. Po drugoj verziji uhićeno ih je ukupno troje. Saudijsko kraljevsko vijeće formirano je 2007. godine kako bi u toj kraljevini olakšalo prijenos vlasti u slučaju smrti ili spriječenosti monarha da obavlja svoju dužnost.

Zahvaljujući tom vijeću princ Mohammed bin Salman učvrstio se na vlasti kao princ prijestolonasljednik: on je u lipnju 2017. izabran sa 31 od ukupno 34 glasova i time istisnuo dotadašnjeg prijestolonasljednika Mohammeda bin Nayefa, uhićenog u petak. Mohammed bin Nayef do tada je slovio kao prvi pretendent na prijestolje. Otprije tri godine Mohammed bin Salman praktično upravlja Saudijskom Arabijom, koju je odlučio reformirati i modernizirati, pa je tako među ostalim dozvolio ženama da voze. Prvotnu popularnost na Zapadu zbog najavljenih i dijelom provedenih gospodarskih i kulturnih reformi izgubio je nakon ubojstva disidenta i novinara Jamala Khashoggija u saudijskoj ambasadi u Istanbulu 2018. godine.

Kad se prije tri godine odlučivalo o kraljevom nasljedniku, samo troje ljudi u kraljevskom vijeću glasalo je protiv Mohammeda bin Salmana. Vjeruje se da je među njima princ Ahmed, kraljev brat, koji je nastavio kritizirati vladavinu mladog princa. Njega i Mohammeda bin Nayesa optužuje se da su se dogovarali da osiguraju da princ Ahmed postane predsjednik tog kraljevskog vijeća, što bi im omogućilo veliki utjecaj na izbor budućeg vladara.

Spriječeni puč

Kralj Salman je star, ali zapadni diplomati koji su s njim razgovarali kažu da je lucidan i da se ne vidi da se posebno promijenio u zadnje dvije godine. U četvrtak je primio britanskog ministra vanjskih poslova Dominica Raaba, dva dana prije predsjedao je ministarskim vijećem. O njegovom zdravstvenom stanju već se dugo spekulira, no niz je svjedoka koji tvrde da kralj Salman i dalje može obavljati svakodnevne dužnosti. Smatra se da su dvojica članova kraljevske obitelji zatočena u vilama u Rijadu. Kad je 2017. princ prijestolonasljednik Bin Salman dao uhapsiti desetke članova kraljevske obitelji, zatočio ih je u luksuznom Ritz-Carlton hotelu u Rijadu pod objašnjenjem da je riječ o borbi protiv korupcije.

Glavni rivali

Princ Ahmed bin Abdulaziz (78) je jedini živi kraljev brat. On i princ Mohammed bin Nayef smatraju se glavnim rivalima 33-godišnjeg princa prijestolonasljednika. Prilikom uhićenja pretražene su im kuće, a navodno je kralj Salman osobno potpisao nalog za uhićenje svog mlađeg brata i nećaka. Princ Ahmed godinama je živio u egzilu u Londonu, ali nakon ubojstva Jamala Khashoggija u Istanbulu vratio se u Saudijsku Arabiju. To se tumačilo kao signal da je princ prijestolonasljednik napokon spreman prihvatiti kritičke glasove, nakon godina nesmiljenog obračuna s oponentima.

Izvori iz Rijada, prema Guardianu, kažu da je uhićenjem dvojice prinčeva “spriječen puč u ranoj fazi”. Obojica su zvala u subotu svoje obitelji i rekli im da ih drže u privatnim vilama. Princ Ahmed zamolio je svoje da mu pošalju tradicionalnu odjeću kakvu nosi na javnim skupovima, što je potaknulo glasine da se priprema za davanje izjave za javnost. Uhićenim prinčevima prijeti suđenje za izdaju, odnosno urotu protiv ambicioznog mladog rođaka, odlučnog da naslijedi kralja Salmana.

Princ Mohammed bin Salman nije obljubljen u susjedstvu, gdje ga smatraju nepredvidljivim. Osim što je u neobičnoj i ne sasvim definiranoj vezi s američkom glumicom Lindsay Lohan, procurilo je da je vladar Dubaija, šeik Mohammed al Maktoum, dogovarao aranžman po kojem bi svoju 11-godišnju kćerku Jalilu udao za Mohammeda bin Salmana. O tome su pregovarali još prošle godine, jer su 11-godišnjakinju htjeli udati u veljači 2019. To je ustvrdila Jalilina majka, princeza Haya Bint Al Hussein, na sudskoj raspravi pred britanskim sudom u sklopu brakorazvodne parnice od šeika Maktouma. Jordanska princeza Haya lani je pobjegla iz UAE i zatražila razvod. I tada 18-godišnja kćer Shamsa htjela je pobjeći od šeika 2000., ali su je pronašli kod Cambridgea, oteli je i prebacili u Dubai. Njena sestra Latifa pokušala je pobjeći 2018.

Što se događa u Rijadu, nije jasno. The Wall Street Journal, koji je prvi objavio vijesti o uhićenjima, piše da su na udaru pripadnici vojske, policije i drugi osumnjičeni da su sudjelovali u pripremama za pokušaj puča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:07