OZBILJAN POSRTAJ

STRMOGLAVI ŽIVOTNI PAD MILIJUNAŠA Bio je jedan od deset najbogatijih Slovenaca, ali nakon poslovnog kraha proglasio je osobni bankrot

 CROPIX

Nekoć jedan od najbogatijih Slovenaca, poduzetnik Jurij Pogačar koji se bavio građevinarstvom, a posjeduje i tvornicu kemijskih proizvoda, proglasio je osobni stečaj, nakon propasti svoje tvrtke RAM Invest koja je već u stečaju, objavili su u utorak slovenski mediji pozivajuće se na agenciju za financijsko poslovanje.

Osobni stečaj sudski je zahtijevala Factor banka kod koje se zadužio, a dugove nije vraćao.

Prije sedam godina Pogačar se nalazio na ljestvici 10 najbogatijih Slovenaca, prema vrijednosti tvrtki koje je imao u posjedu, a njegova se imovina procjenjivala na 31 milijun eura.

Protiv Pogačara još se vodi sudska istraga iz vremena kad je sagradio veliku zgradu u Ljubljani koju je onda dao u najam policiji, pa se u nju uselio Nacionalni istražni ured (NPU), jedna vrsta slovenskog Uskoka.

Građevinski bum tada je već prestajao, što je Pogačara dovelo do sadašnjih nevolja. Na unajmljivanje njegove zgrade za rad policije uz visoku najamninu pristanak je dala tadašnja vlada Boruta Pahora iako se prethodna koju je vodio Janez Janša bila dogovorila s drugim poduzetnikom koji je očekivao da će država kupiti njegovu zgradu jer je s njom imao predugovor.

Za pogodovanje Pogačaru bila je u medijima osumnjičena tadašnja ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal koja je sumnje da se osobno poznaje s Pogačarom odbijala, ali je protiv nje zbog toga bila podnijeta i interpelacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:26