PREKINUTO ISTRAŽIVANJE

STRUČNJACI DUBOKO RAZOČARANI Eksperimentalno cjepivo protiv HIV-a u koje su se polagale velike nade nije ispunilo očekivanja

 
 Profimedia, Alamy

Nade u eksperimentalno cjepivo koje je trebalo štititi od zaraze HIV-om ugasile su se nakon što je američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH) prekinuo ispitivanje jer cjepivo nije ispunilo očekivanja.

NIH je zaustavio istraživanje HVTN 702 na više od 5000 ljudi u Južnoafričkoj Republici jer je utvrđeno da ne sprječava zarazu virusom HIV-a koji uzrokuje AIDS, prenio je BBC.

Stručnjaci su izrazili "duboko razočaranje" i poručili da se potraga za cjepivom mora nastaviti.

Takvo cjepivo ne sadrži virus i stoga ne predstavlja prijetnju zaraze HIV-om za ljude koji ga prime.

Propalo cjepivo bilo je nova verzija prvog kandidata za cjepivo protiv HIV-a koji je pokazivao da pruža određenu zaštitu od virusa u kliničkom istraživanju provedenom na Tajlandu.

Postoji mnogo različitih sojeva virusa HIV-a i cjepivo je bilo prilagođeno najučestalijem podtipu u JAR-u u kojemu je jedna od najviših stopa zaraze HIV-om u svijetu.

Polagane su velike nade u to cjepivo koje se moglo adaptirati kako bi obuhvatilo i druge sojeve virusa HIV-a koji postoje u drugim dijelovima svijeta.

U istraživanju su sudjelovali dobrovoljci koji su primili ili placebo ili eksperimentalno cjepivo.

Prvi podaci pokazali su da se HIV-om u praćenom razdoblju zarazilo 129 osoba koje su primile eksperimentalno cjepivo te 123 među osobama koje su primile placebo.

Dr. Anthony Fauci iz NIH-a kazao je da na žalost to cjepivo neće biti put u okončanje globalne pandemije.

"Znanstvenici nastavljaju raditi na drugim pristupima stvaranju sigurnog i učinkovitog cjepiva protiv HIV-a i vjerujem da se to može postići".

U primjeni je profilaktički lijek koji sprječava zarazu ako se uzima prije izlaganja virusu no za razliku od cjepiva on se treba uzimati redovito, možda čak i svakodnevno.

U zemljama u kojima taj profilaktički lijek nije dostupan najučinkovitiji način zaštite ostaje upotreba prezervativa tijekom seksualnog odnosa.

Dosadašnja postignuća u razvoju antiretrovirusnih lijekova produljila su životni vijek zaraženih osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:51