RAZMJERI TRAGEDIJE

Stručnjaci izračunali: Eksplozija u Bejrutu bila je jedna od najsnažnijih u čitavoj povijesti

U samo nekoliko milisekundi, otpušteno je energije koliko bi bilo dovoljno za grijanje i osvjetljavanje 100 domova čitavih godinu dana
Detonacije u Bejrutu
 Twitter

Eksplozija koja je u kolovozu uništila velik dio Bejruta bila je jedna od najvećih nenuklearnih eksplozija u povijesti, prenosi BBC riječi stručnjaka.

Tim Sveučilišta Sheffield iz Velike Britanije kaže kako je najpribližnija procjena da je eksplozija bila ekvivalentna snazi eksplozije od 500 tona do čak 1,1 kilotona TNT-a.

Ti bi značilo da je eksplozija bila snage jednu dvadesetinu snage atomske bombe bačene na Hirošimu 1945. godine.

Znanstvenici su mapirali i kako se udarni val širio gradom te se nadaju da će njihov rad pomoći pripremiti se za neke eventualne buduće katastrofe.

'Ako znamo kakva je posljedica ovakvih događaja, možemo ustanoviti i kolika šteta iz toga proizlazi, a zatim i kako konstruirati građevine koje će biti otpornije', kaže doktor Sam Rigby iz grupe znanstvenika koja istražuje eksplozije i njihove posljedice.

'Istražujemo i oštećenja staklenih površina do kojih je došlo i do deset kilometra od centra eksplozije, jer znamo da slomljeno staklo može nanijeti mnogo ozljeda.'

Eksplozija do koje je došlo 4. kolovoza rezultat je slučajne detonacije otprilike 2.750 tona nepravilno uskladištenog amonijevog nitrata. U nesreći je poguinulo 190 ljudi, a još 6.000 ih je ozlijeđeno.

Tim iz Sheffiealda do ovih je procjena došao proučavajući snimke događaja objavljenih na društvenim mrežama.

Kad je tim iznio svoju prvu procjenu nedugo nakon same eksplozije, kazali su da se radi o eksploziji ekvivalentnoj količini od 1 do 1,5 kilotona TNT-a.

No ta je prva procjena bazirana tek na prvim snimkama koje su se pojavile na društvenim mrežama i koje, po mišljenju znanstvenika, nisu odavale ukupnu sliku.

No sada tim znanstvenika ima priliku pregledati mnogo više snimaka nesretnog događaja (ukupno 16) načinjenih iz raznih kuteva zbog čega mogu napraviti i preciznije kalkulacije. Upravo zbog toga novi su podaci bitno drugačiji od prethodnih.

'Zamislite si to kao dijete na ljuljački', kaže doktor Rigby. 'Ako gurnete dijete i vidite dokle je otišlo, onda možete izračunati koliko je jako to guranje bilo. To je ključan način kako smo izračunali snagu eksplozije.'

Samo u nekoliko milisekundi, ekplozija je otpustila snagu ekvivalentnu jednom gigavat satu energije. To je dovoljno za grijanje i osvjetljavanje 100 domova čitavih godinu dana, kažu znanstvenici.

Atomska bomba bačena na Hirošimu bila je ekvivalentna rasponu od 13 do 15 kilotona TNT-a. Za usporedbu, najsnažnije oružje američke vojske, GBU-43/B MOAB ('Massive Ordnance Air Blast'), ima razornu snagu poput 11 tona TNT-a.

'Eksplozija u Bajrutu je zanimljiva jer je po snazi točno između najvećeg običnog i nuklearnog oružja', kaže doktor Rigby.

'Bila je oko deset puta veća od najvećeg konvencionalnog oružja te 10 do 20 puta manja od ranog nuklearnog oružja.'

Rigby također kaže i kako ova eksplozija ulazi u deset najvećih slučajnih eksplozija u povijesti koje je izazvao čovjek (u to nisu ubrojane neke snažnije prirodne pojave poput vulkana, udara asteroida i slično) i vjerojatno jedna od desetak najsnažnijih testnih nuklearnih eksplozija, poput tzv. 'Minor Scale' eksplozije, najsnažnije nenuklearne eksplozije koje je izazvao čovjek i koja je bila snage poput 3,2 kilotona TNT-a.

Eksplozija u Bejrutu bila je snage poput trećine eksplozije Minor Scale.

Najsnažnija eksplozija u povijesti dogodila se u Halifaxu u Novoj Škotskoj 1917. godine kad su se sudarila dva broda od kojih je jedan prevozio eksploziv. Ta je eksplozija bila razorne snage poput tri kilotona TNT-a, pa je opet eksplozija u Bejrutu bila snage oko trećine toga.

U nešto novije vrijeme, 2015., dogodila se eksplozija i Tianjinu u Kini koja je bila upola slabija od one u Bejrutu. I u ovu je eksploziju bio uključen amonijev nitrat.

'Bejrut je zasigurno najsnažnija nenuklearna eksplozija 21. stoljeća', kazao je doktor Rigby.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 23:40