GOMILANJE ORUŽJA

Stručnjaci o neobičnom polju silosa u zabačenom dijelu Kine: ‘Ovo zabrinjava...‘

Satelitske snimke iz autonomne regije Xinjiang sugeriraju da bi spomenuti kompleks u konačnici mogao sadržavati oko 110 silosa
 Lin Shanchuan/XINHUA/Xinhua via AFP

Američki su znanstvenici u ponedjeljak ustvrdili da Kina u polju na zapadu zemlje gradi kompleks silosa za nuklearno oružje, piše BBC.

U izvještaju Federacije američkih znanstvenika (FAS) stoji da satelitske snimke iz autonomne regije Xinjiang sugeriraju da bi spomenuti kompleks u konačnici mogao sadržavati oko 110 silosa.

Dužnosnici Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država zabrinuti su zbog povećanja kineskog nuklearnog naoružanja.

Kompleks silosa u Xinjiangu drugi je takav kompleks koji je otkriven u posljednja dva mjeseca. Otkriven je pomoću komercijalnih satelita, a fotografije visoke rezolucije kasnije je načinila tvrtka za satelitsko snimanje Planet.

The Washington Post je početkom srpnja izvijestio da je Kina počela gradnju 119 silosa za interkontinentalne balističke projektile (ICBM) u pustinji pokraj grada Yumen u pokrajini Gansu.

FAS tvrdi da je kompleks silosa kod grada Hamija, koji je od Yumen udaljen 380 kilometara, u znatno ranijoj fazi razvoja od onog u Yumenu.

Ministarstvo obrane SAD-a 2020. je godine reklo da će Kina udvostručiti zalihe nuklearnih bojnih glava.

Vijest o kompleksu silosa kod Hamija dolazi u trenutku kada se SAD i Rusija pripremaju za obnovu rasprave o naoružanju. Sastanak zamjenice ministra vanjskih poslova SAD-a Wendy Sherman i zamjenika ministra vanjskih poslova Ruske federacije Sergeja Ryabkova smatraju se prvi korakom na putu do pregovora o smanjenju nuklearnog naoružanja tih dvaju zemalja.

Kina dosad nije sudjelovala u pregovorima o smanjenju nuklearnog naoružanja.

Ministarstvo obrane SAD-a 2020. je godine reklo da Kina barata s više od 200 nuklearnih bojnih glava.

Analitičari tvrde da Amerika ima oko 3.800 nuklearnih bojnih glava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:22