LETE PROJEKTILI

Stručnjaci o sjevernokorejskim testiranjima: ‘Pacifik im je poligon za usavršavanje, ali jedna stvar nam nije jasna‘

Do sada je Sjeverna Koreja ispalila tri varijante balističkih projektila srednjeg dometa (IRBM) Hwasong-12 iznad Japana i u Tihi ocean.

Ispaljivanje balističkog projektila Hwasong-15 u Pjongjangu

 Stringer/Afp

Ako Sjeverna Koreja ispuni svoju prijetnju da će Tihi ocean pretvoriti u "poligon za gađanje", to bi izoliranoj i nuklearno naoružanoj državi omogućilo tehnički napredak uz signaliziranje svoje vojne odlučnosti, rekli su analitičari.

Sjeverna Koreja lansirala je dvije balističke rakete kratkog dometa (SRBM) u ponedjeljak, nakon što je u subotu ispalila masivni interkontinentalni balistički projektil (ICBM) Hwasong-15. U petak su, pak, ispaljene četiri rakete "Hwasal-2".

Kao i većina sjevernokorejskih testova, sve su te rakete pale u Japansko more, koje obje Koreje nazivaju Istočnim morem. Ali Kim Yo Jong, moćna sestra vođe Kim Jong Una, zaprijetila je da će ići dalje, rekavši da o ponašanju američkih snaga u regiji ovisi hoće li Sjeverna Koreja koristiti Pacifik kao "poligon za gađanje".

"Ova vrsta testiranja imala bi tehničku vrijednost, ali bi služila i kao objava vjerodostojnosti njihovog programa nuklearnog odvraćanja", rekao je Ankit Panda iz američke Zaklade Carnegie za međunarodni mir.

Do sada je Sjeverna Koreja ispalila tri varijante balističkih projektila srednjeg dometa (IRBM) Hwasong-12 iznad Japana i u Tihi ocean.

Pri posljednjem takvom testu, u listopadu 2022., projektil je preletio rekordnu udaljenost za bilo koju sjevernokorejsku raketu.

Nema izvješća o šteti ili žrtvama od lansiranja iznad Japana, ali su međunarodne organizacije kritizirale Pjongjang zbog provođenja takvih testova bez upozorenja civilnim zrakoplovima ili brodovima.

Testiranja na nižim putanjama

Sjeverna Koreja uvijek je lansirala ICBM tako da leti na visokoj putanji, koja šalje projektile visoko u svemir, a ne na niže i duže putanje leta kakve bi bile pri stvarnoj uporabi.

Dužnosnici u Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama poručili su da nije jasno je li Sjeverna Koreja usavršila tehnologiju kojom bi se nuklearna bojeva glava ICBM-a zaštitila prilikom ponovnog ulaska u atmosferu .

Testiranje punog dometa ICBM-a na području Pacifika omogućila bi Sjevernoj Koreji da podvrgne bojeve glave testiranju atmosferskim naprezanjima i agregatnim toplinskim opterećenjima koja bi bila realističnija u usporedbi s lansiranjima na visoko uzdignutim putanjama, rekao je Panda.

Sjeverna Koreja vjerojatno može primiti telemetriju od svojih testova projektila kratkog dometa i visoko letećih projektila, ali nije jasno mogu li prikupiti podatke od testova oružja dugog dometa, rekao je Markus Schiller, europski stručnjak za projektile.

"Trebali bi moći prikupljati podatke o letu sve dok je projektil na vidiku", rekao je. "Čim je izvan dometa, ili ako prijeđe ispod horizonta, Sjeverna Koreja će biti slijepa." Schiller je rekao da ne zna za bilo kakve brodove za praćenje koje Sjeverna Koreja postavlja duž putanje leta i za sada nema satelite za prijenos podataka.

Sjevernokorejski programi razvoja balističkih raketa i nuklearnog oružja zabranjeni su prema rezolucijama Ujedinjenih naroda, no Pjongjang tvrdi da je razvoj oružja nužan kako bi se suprotstavio "nasilnim politikama" Washingtona i njegovih saveznika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. prosinac 2023 03:15