StoryEditor
NOVA TEZA

STRUČNJACI S HARVARDA OBJAVILI STUDIJU KOJA BACA DRUGAČIJE SVJETLO NA PANDEMIJU Covid-19 je u Kini možda bio puno ranije nego što je to Peking priznao

 
Bolnica Jinyintan
 AFP

Koronavirus se Kinom možda počeo širiti već u kolovozu prošle godine, tvrdi istraživanje Harvarda temeljeno na satelitskim snimkama, obrascima putovanja u bolnice i podacima iz internetskih tražilica, no Kina je tu tvrdnju nazvala „smiješnom“.

Istraživanje Harvardove škole medicine analiziralo je snimke parkirališta u Wuhanu, gdje se koronavirus pojavio krajem 2019., kao i pretrage simptoma na internetskim tražilica, poput „kašalj“ i „proljev“.

„Povećani promet u bolnicama i pretrage simptoma u Wuhanu javljaju se prije dokumentiranog početka pandemije Covida-19 u prosincu 2019.“, zaključuje američko istraživanje.

„Iako ne možemo potvrditi da je povećani volumen izravno povezan s novim virusom, naši dokazi u skladu su s drugim nedavnim radovima koji pokazuju da je hitna situacija počela prije no što je identificirana na tržnici Huanan u Wuhanu“.

„Ovi zaključci potkrjepljuju hipotezu da se virus prirodno pojavio u južnoj Kini te da je potencijalno već kružio u vrijeme izbijanja žarišta u Wuhanu“, dodaje se u istraživanju.

U radu se pokazuje značajan rast prometa na bolničkim parkiralištima u kolovozu 2019. godine, te da se u kolovozu bilježi rast pretraga navedenih simptoma kakav se ne bilježi u prošlim sezonama gripe.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova je odbacila zaključke ovog istraživanja.

„Mislim da je smiješno, iznimno smiješno, dolaziti do ovakvih zaključaka na temelju površnih opservacija poput praćenja prometa“, poručila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 02:36