‘SVAŠTA JE LANSIRANO‘

Stručnjaci su možda riješili misterij letećih objekata iznad Amerike, ali jedan detalj i dalje ih zbunjuje

Prema američkoj Nacionalnoj meteorološkoj službi, svaki dan se diljem svijeta lansira 1800 meteoroloških balona

Američka mornarica izvlači srušeni objekt

 Ryan Seelbach/Afp

Najnoviji leteći objekti koje je SAD oborio iznad sjeverne Aljaske, kanadskog središnjeg teritorija Yukona i jezera Huron u Michiganu prošlog tjedna još uvijek se klasificiraju kao misterij. Za razliku od navodnog kineskog balona za nadzor koji je oboren 4. veljače u blizini obale Južne Karoline, američke vlasti nisu komentirale odakle potječu posljednja tri objekta, prenosi The Guardian.

Prema CBS-ovom dopisniku, veteranu nacionalne sigurnosti Davidu Martinu, dužnosnici još nisu isključili jesu li barem neki od neidentificiranih zračnih objekata bili "nebesko smeće". Nebesko smeće, slično kao i svemirsko smeće, obuhvaća različite objekte unutar stratosfere koji se nalaze od 8 do 40 kilometara iznad naših glava.

- Svašta je lansirano tijekom godina, većina toga pada na zemlju, ali nešto se i zadržava u zraku. Ovi objekti, uglavnom baloni, koriste se za praćenje vremena, provođenje znanstvenih istraživanja koja se ne mogu provesti na zemlji ili za provjere koje se ne mogu vidjeti satelitom. Jeftiniji su od satelita pa ih možete postaviti više, a i rezolucija je bolja jer su bliže Zemlji, rekao je Jonathan McDowell, astronom u Harvard-Smithsonian centru za astrofiziku.

Koliko ima nebeskog smeća?

- Mislim da ima puno nebeskog smeća, od balona do dronova na velikim visinama ili smeća zarobljenog strujama, poput plastičnih vrećica ili balona za zabavu, kaže Brad Tucker, astrofizičar i astronom na Australskom nacionalnom sveučilištu.

Prema američkoj Nacionalnoj meteorološkoj službi, svaki dan se diljem svijeta lansira 1800 meteoroloških balona, od kojih su u SAD-u samo 92. Svaki nosi instrument za mjerenje tlaka, temperature i relativne vlažnosti zraka. Od desetaka tisuća lansiranih balona svake godine, samo 20 posto njih se vrati.

Za lansiranje tisuća balona u svemir zaslužne su vlade diljem svijeta, znanstveno-istraživačke grupe i privatne tvrtke. Do 2021. Google je lansirao stotine samonavigacijskih balona veličine teniskih terena da bi internetom osigurali ruralna i udaljena područja.

Tvrtka koja stoji iza projekta, Loon, također je postigla neke uspjehe. 2017. godine baloni su korišteni za isporuku interneta za sto tisuća ljudi u Portoriku u tjednima nakon prirodne katastrofe, no bilo je i nekoliko incidenata kad su baloni skrenuli s kursa i srušili se na farme i dalekovode. Baloni su prisutni u stratosferi pa ih se može pratiti na internetskoj stranici Flight Radar koja se inače koristi za praćenje zrakoplova.

Može li bilo tko poslati balone u nebo?

U SAD-u se svi moraju pridržavati propisa Savezne uprave za zrakoplovstvo (FAA). - Potrebno je imati transponder (dio satelita koji je dizajniran za primanje i prijenos signala) da bi zrakoplovi znali gdje se nalazite i morate navesti putanju leta. Također morate biti u kontaktu s regionalnim zračnim prijevoznicima, rekao je Tucker.

Uz potencijalni rizik za zrakoplove, stručnjaci kažu da je praksa dobro regulirana što čini ove najnovije primjere vrlo neobičnim. Leteći na više od 20 kilometara, kineski balon bio je blizu većine znanstvenih i meteoroloških balona, prema McDowellu.

- Zrakoplovne linije lete na udaljenosti 10-12 kilometara tako da su daleko ispod balona, ali ovi noviji objekti, oboreni prošli tjedan, daleko su niži. Bili su na visini od oko 15 kilometara što je preblizu, zaključio je Tucker koji smatra da su oboreni objekti mogli biti stari baloni nad kojima je izgubljena kontrola, eksperimentalni baloni ili nešto opasnije.

Svaka država mora poštovati standarde Međunarodnog udruženja zračnog prijevoza (IATA), a pravila uključuju i balone. Ovi standardi pokrivaju sve, od uvjeta lansiranja do visine na kojoj smiju letjeti. - Ili nisu ispunjavali standarde jer im je bilo dopušteno ili su radili izvan uobičajenog protokola, rekao je Tucker.

Zašto se o tome tek sad govori?

Od prvog otkrivenog balona, Pentagon se posvetio detaljnijem proučavanju visina, a radarski sustav je postao osjetljiviji. - U prošlosti, SAD nije obraćao pažnju na balone, dok se nije pojavio ovaj kineski. Sad Bidenova administracija ne smije dopustiti ostalim objektima prolazak kroz američki zračni prostor, rekao je David Martin u CBS-ovoj emisiji Face the Nation.

U nedjelju je general Glen VanHerck, čiji je zadatak čuvanje sjevernoameričkog zračnog prostora, rekao da vojska nije uspjela identificirati koja su bila tri najnovija objekta, kako su ostali u zraku ili odakle dolaze. Rekao je da ih se naziva "predmetima, a ne balonima, s razlogom".

- Možda su oprezni, mogli biste zaključiti da je balon, ali ne znate da je balon. Teško je vidjeti što bi drugo moglo biti, rekao je.

Uslijedilo je pitanje je li isključio vanzemaljce, na što je odgovorio da ništa nije isključio. Zatim su stručnjaci isključili iste, a Tucker je objasnio da bi mnogo izvještaja o NLO-ima zapravo moglo biti nebesko smeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:04