RASPAD SISTEMA

Stručnjaci su na primjeru jednog kamiona objasnili zašto Putin ne može pobijediti u ratu

U korijenu ruskih logističkih problema leže, kažu stručnjaci, dvije stvari: regrutacija i korupcija

Ukrajinski vojnik stoji kraj uništenog ruskog kamiona

 Fadel Senna/AFP

Kada se govori o modernom ratovanju, prvo što većini pada na pamet su prizori vojnika, tenkova i projektila. No, nedvojbeno važnije od spomenutog je nešto na što se svi oslanjaju: obični kamioni koji su potrebni za prijevoz vojnika na prve crte bojišnice, za opskrbu tenkova granatama i za isporuku projektila. Ukratko, svaka vojska koja zanemaruje kamione čini to na svoju štetu.

Ipak, čini se da je upravo to problem s kojim se ruska vojska suočava tijekom invazije na Ukrajinu, tvrde stručnjaci koji su za CNN analizirali slike s bojišta dok se ruske snage povlače iz područja u blizini Kijeva kako bi se usredotočile na Donbas.

Kažu kako fotografije oštećenih ruskih kamiona pokazuju znakove logističkih problema Moskve i sugeriraju da su ruski napori potkopani oslanjanjem na regrute, široko rasprostranjenom korupcijom i korištenjem civilnih vozila. U prilog im ne idu ni ogromne udaljenosti koje moraju prijeći da bi opskrbili svoje snage, kao ni taktički mudar otpor kojeg pružaju Ukrajinci.

'Oružje nije tenk, to je granata koju tenk ispaljuje. Ta granata putuje kamionom', ističe Trent Teleenko, bivši revizor za kontrolu kvalitete u Agenciji za upravljanje obrambenim ugovorima Sjedinjenih Država.

Hrana, gorivo, medicinske potrepštine, pa čak i sami vojnici ovise o kamionima, navodi Teleenko koji kaže kako ima razloga vjerovati da Rusi imaju problem s opskrbnim linijama.

image

Ruski kamion u Donecku

Stringer/AFP

Loše održavanje

Teleenko komentira jednu nedavnu fotografiju koja prikazuje oštećenje guma na kamionu koji nosi višemilijunski protuzračni sustav Pancir S1. Kaže da je taj problem uobičajen kada su gume slabo napuhane kako bi se bolje nosile s blatnim uvjetima s kojima se ruske snage trenutno suočavaju.

'Budući da se radi o vrlo skupom komadu opreme, očekivao bih da će njegovo održavanje biti prvoklasno. Ipak, njegove gume su se raspadale samo nekoliko tjedana nakon rata', govori Teleenko koji se dugi niz godina specijalizirao za probleme održavanja u floti kamiona američke vojske. On navodi i kako pretpostavlja da je cijeli ruski vozni park bio tretiran na sličan način, odnosno, da nije bio redovito održavan.

Telenko nije prvi koji je otkrio nedostatak profesionalizma u ruskoj vojsci, koja broji i stotine tisuća ročnika.

Na početku rata konvoj ruskih tenkova, oklopnih vozila i topništva dug 64 kilometra zaustavio se na 30 km od Kijeva zbog ukrajinskog otpora, ali i mehaničkih kvarova, navelo je u redovnom izvješću britansko ministarstvo obrane.

image

Uništeni ruski kamion

Fadel Senna/AFP

Logistički problemi

Prošlog mjeseca, američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je za CNN da je Rusija napravila 'krive korake po pitanju logistike', dok je u subotu visoki američki obrambeni dužnosnik rekao da Rusi još uvijek nisu riješili 'svoje logističke probleme i probleme održavanja' i da neće moći pojačati svoje snage u istočnoj Ukrajini 'velikom brzinom'.

Phillips O'Brien, profesor strateških studija na Sveučilištu Sv. Andrews u Škotskoj sugerira da je Rusija zanemarila svoje kamione uglavnom zato što nisu dovoljno glamurozni kao drugi vrhunski sustavi naoružanja koje ruska vojka želi pokazati.

Posljednjih se godina Putin hvalio ruskim hipersoničnim projektilima, borbenim avionima i modernom flotom podmornica s balističkim projektilima.

'Često su glamurozne diktatorske vojske dobre u spektakularnom oružju, kupuju skupe zrakoplove i otmjene tenkove, ali zapravo ne kupuju manje glamurozne, ali za vojsku neophodne stvari' napominje O'Brien.

image

Uništeni ruski kamion

Fadel Senna/AFP

Problematični ročnici i korupcija

U korijenu ruskih logističkih problema leže, kažu stručnjaci, dvije stvari: regrutacija i korupcija.

Brojni ročnici, koji inače služe jednogodišnji rok, zaduženi su za vozila, a u tako kratkom ruku nisu mogli naučiti sve o održavanju vojnih sustava, tvrde analitičari.

Visoki američki obrambeni dužnosnik rekao je u srijedu da Washington vidi i moralne probleme među ruskim ročnicima, koji čine 'gotovo polovicu' ruskih snaga u Ukrajini.

'Imamo nedavne dokaze da su razočarani ovim ratom, da nisu bili dobro informirani, da nisu bili propisno obučeni, da nisu bili spremni, ne samo fizički, već ni psihički spremni za ono što su trebali učiniti', rekao je američki dužnosnik.

Matthew Stephenson, profesor Pravnog fakulteta s Harvarda i glavni urednik Globalnog antikorupcijskog bloga tvrdi da je korupcija pak imala posebno korozivni učinak na održavanje i logistiku opskrbe ruske vojske.

image

Ukrajinski vojnik preražuje uništeni ruski kamion

Fadel Senna/AFP

Korupcija - u obliku pronevjere ili podmićivanja - može dovesti do kupnje opreme ispod standarda ili osoba zadužena za dodjelu proračuna za održavanje ili nabavu može jednostavno prijaviti trošenje cijelog proračunskog iznosa na visokokvalitetne proizvode ili usluge, a zatim kupiti zamjenske proizvode niske kvalitete i spremiti u džep razliku.

Telenkov kaže da se posljedice sada vide na bojnom polju i da novac koji je trebao biti namijenjen za održavanje 'vjerojatno puni džepove časnika zaduženih za ročnike kojima je zadatak servisirati kamione'.

Velike udaljenosti

Svi ovi problemi samo pogoršavaju probleme s kojima se Moskva suočava s obzirom na velike udaljenosti koju kamioni moraju prijeći u Ukrajini.

Rusija bi trebala otvoriti brojna skladišta opskrbe unutar Ukrajine kako bi njezine trupe napredovale dalje u unutrašnjost, a s obzirom na to da se Moskva već povlači pod žestokim ukrajinskim otporom, to se čini kao težak zadatak. Već se smatra da je Rusija izgubila značajan broj kamiona.

'Ne vidim kako Rusi mogu zadržati svoje trenutne položaje, a kamoli napraviti bilo kakvu ofenzivu sa svojom trenutnom flotom kamiona', kaže.

Kamioni su okosnica svake moderne mehanizirane vojne snage i bez njih nema pobjede, zaključuje u velikoj analizi CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2022 14:51