'MODERNI LINČ'

STRUČNJACI UN-a KRITIZIRALI RASNI TERORIZAM u SAD-u 'Policija ondje vuče podrijetlo od robovskih patrola, očito je da to nasljeđe i dalje postoji'

 AFP

Neovisni stručnjaci UN-a, koji ne govore u ime te organizacije, osudili su u petak što u Sjedinjenim Državama i dalje postoje "rasni terorizam" i "nasilje koje podržava država".

Priopćenje desetak posebnih izvjestitelja i drugih neovisnih stručnjaka UN-a, članova raznih radnih skupina za ljudska prava, objavljeno je nakon nedavnog ubojstva Georgea Floyda u SAD-u. Afroamerikanca Floyda (46) ubio je 25. svibnja u Minneapolisu bijeli policajac.

U tekstu se osuđuje "nedavni val ubojstava Afroamerikanaca", "rasna kontrola" u javnim prostorima i "moderni linč".

- Policija u SAD-u vuče podrijetlo od robovskih patrola, koje su imale zadaću nadzirati i štititi imovinu robovlasnika - ističu stručnjaci.

- Očito je da u SAD-u to nasljeđe rasnog terorizma i dalje postoji u modernim policijskim snagama - upozorili su.

Stručnjaci su pozvali američku vladu da poduzme "odlučne mjere radi suzbijanja sustavnog rasizma i rasnih predrasuda u pravosudnom sustavu".

Američke vlasti pozvali su da provedu neovisne istrage i paze na to da policajci koji koriste prekomjernu silu za to i odgovaraju.

- Točno 99 godina nakon pokolja u Tulsi, rasističkom pokolju 1921. u crnačkoj četvrti tog grada na jugu zemlje, Afroamerikanci i dalje trpe rasni rasizam, nasilje koje podržava država, a organiziraju pojedinci - istaknuli su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:16